Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

10 града с красиви средновековни крепостни стени (галерия)

Тук ще се потопите в богата история.

За любителите на историята или за фотографите, няма нищо като гледката на един средновековен град с крепостни стени.

Обиколки на замъци, разходка по укрепленията и средновековните каменни площади – това е истинският начин да сепотопите в миналото.

Много градове все още имат своите средновековни стени и крепости, някои почти непокътнати.

Вижте галерия с 10 такива места, подбрани от CNN.

1. Пин Яо, Китай


Разположен в провинция Шанси, китайският град Пиняо от 14-ти век е бил най-големият финансов център на Китай за времето си и там са били разположени половината банки в страната.

Днес градът е запазил оформлението си от времето на династиите Мин и Цин и това, заедно с впечатляващите градски стени, го поставя в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1997 г. насам.

Изграждането на градските стени започнало през 1370 г. при император Хон У. Те са високи 12 метра, имат шест километра периметър, шест порти, 72 наблюдателни кули.

Магазините и пазари по средновековните улици също си заслужават посещението.

2. Каркасон, Франция


След сключването на Пиринейския договор през 1659 г. Каркасон вече не трябва да пази границата. За щастие през годините крепостта е приета като ценно наследство и от 1849 г. е защитен паметник на културата. На архитект Южен Виоле льо Дюк е възложено да го възстанови. След възстановяването крепостните стени са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Посетителите могат да обиколят шатото в града, да разгледат базиликата Saint-Nazaire и Saint-Celse или - когато се уморят – да опитат местното вино в заведенията на средновековния площад.

3. Йорк, Англия


Историческият град в Северна Англия пази дълга история. Дори истории за духове. Средновековните стени са най-запазените в страната и всеки може да се разходи покрай тях, да спира в малките музеи край портите. Под средновековните градски стени се намират останки от по-ранна римска зидария.

4. Дубровник, Хърватия


Повечето от съществуващите стени и укрепления около стария център на адриатическото пристанищно градче Дубровник са построени през 14-и и 15-ти век, но части от тях са разширени и укрепени дори през 17 век.

Никаква враждебна армия не успява да наруши стените през Средновековието. И докато земетресението от 1667 г. унищожава много сгради, то оставя крепостните стени до голяма степен незасегнати.

Обиколете двукилометровата стена за фантастични гледки към морето. Ще се възхитите и на стария град.

5. Сиан, Китай


Гледайки от крепостната стена в Сиан, ще видите забележителен контраст. На преден план стои наблюдателница, оръдие и червен китайски фенер; в далечината - модерни жилищни сгради.

Стената на древната столица, строена години преди това, е възстановена през 1378 г. от император Джу Юанзан от династията Мин. Това е една от най-добре запазените укрепени градски стени в света, висока 12 метра, с дебелина 12-18 метра и дължина 14 километра.

6. Обидос, Португалия


Обвит в пръстена на средновековните стени град Обидос с мавританския си замък е възстановен от първия цар на Португалия Д. Афонсо Енрикеш през 1148 г. и от тогава до 1883 г. става собственост на кралиците на Португалия.

Посетителите, които наистина искат средновековно изживяване, трябва да посетят града през юли. Тогава в замъка се провежда средновековен пазар в продължение на две седмици. Пълно е с хералдически флагове, жонгльори, менестрели и, разбира се, празненства и веселие с много храна и напитки.

7. Квебек, Канада


Градските крепости на Квебек са единствените останали градски стени в Северна Америка, на север от Мексико.

Имаме късмет, че това световно наследство изобщо е оцеляло, защото през XIX в. местните хора разбиват портите и части от стената. Но новият генерал губернатор, лорд Дъферин, обръща общественото мнение и спасява укрепленията за потомците.

"Новата" порта Свети Луи, изградена наново през 1878 г., е доказателство за неговите усилия и дава усещане за чар от стария свят – карети с коне често преминават презнея в ясните сутрини.

8. Тарудант, Мароко


От 1509 г. Тарудант е столицата на династията Саади м Мароко, докато не я преместват в Маракеш. Шейх Мохамед построява градските стени и Голямата джамия и минарето й през 1528 година.

Червените стени обграждат почти целия град и са шест километра дълги, с бастиони и порти.

9. Мистра, Гърция


Днес село, Мистра е била средновековен византийски град  на склоновете на Тайгетските планини. Именно в този град на Пелопонес и бил коронясан последният византийски император Константин XI Палеолог през 1449 г.

Мистра е основан през 1249 г. от франкския кръстоносец Вилхелм II дьо Вилардуен, но скоро градът попада под византийски контрол, а по-късно е завладян от турците през 1460 г.

10. Авила, Испания


По време на Реконкистата Авила многократно е сцена на битки, преминавайки в ръцете ту на маври, ту на християни. През XI век градът окончателно преминава в ръцете на християните, които започват да строят отбранителните стени.

Крепостната стена на Авила е обявена през 1985 за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Дълга е повече от 2.5 км и има 88 кули и 9 врати.

Внушителната катедрала „Салвадор де Авила“, строена през 11-14 век, е първата готическа катедрала в Испания.

В града и околностите има и много запазени средновековни замъци и манастири.

http://www.economic.bg/

Последно променена вСъбота, 30 Септември 2017 18:15
Banner 468 x 60 px