Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Туристи на опашка в уникален храм на 15 века

Вече една година уникална църква в Мелник е като магнит за туристите. Храмът „Света Параскева” /”Света Петка”/, който бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим, е на 15 века и бе възстановен след повече от 100 години. В светата обител пак се палят свещи и се молят за здраве хиляди миряни от страната и чужбина. Тя възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. В олтара ѝ се съхраняват мощите на трима светци – на  Преподобната света Параскева, на свети Климент Охридски и на свети Пантелеймон.

„Тази църква е една от перлите в короната от храмове и манастири в региона. Вярващите я посещават като православен храм, невярващите – като музей на вярата, който впечатлява всеки. Българите са най-много, а от чужденците преобладават гърците и руснаците”, разказва отец Николай, който служи в най-малкия ни град. Местните хора се стягат да посрещнат стотици гости за храмовия празник на църквата, който е на 14 октомври. Поканен да води тържестваната служба сутринта в празничния ден е Неврокопският митрополит Серафим.

Възкресяването на църквата започна през 2004 година. Тя се намира на около километър югоизточно над населеното място, в склона на Мелнишката крепост – под Деспот-Славовия манастир „Св. Богородица Спилеотиса”/ „Света Зонá”. Бизнесменът Живко Литов е в основата на възстановяването на храма. Eдна от най-древните църкви в Мелник е с богата история. Изградена е през VI век, била е разрушавана и възстановявана през IV десетилетие на ХIII век, в края на ХVI - началото на ХVII век, и през втората половина на ХVIII - началото на ХIХ век. Окончателно е рухнала при Кресненско-Крупнишкото земетресение в 1904 г. Но днес отново посреща миряни от целия свят.

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px