Вход
обновено 9:05 AM EET, Feb 17, 2018

"Момините камъни" край Старосел - врата към слънцето

Скалният мегалит "Момини камъни" е известен още под името Слънчевата врата и се намира край село Старосел, община Хисаря. Това е мястото, което древните траки са почитали като вход към отвъдното.

Мегалитната порта се състои от два огромни яйцевидни къса, опрени един в друг и образуващи проход (Слънчеви двери). В Омировата традиция Слънчевите двери са проход, през който слънцето залязва и преминават душите на мъртвите, за да отидат в Отвъдното. Не е ясно дали човешка ръка е поставила камъните един до друг или това е творение на природата.

 

 

 Районът на село Старосел е осеян с тракийски храмове и мегалити. Съвсем наблизо се намира и голямата тракийска гробница Четиньова могила – голям тракийски храм от V и VI век пр.н.е. Смята се, че в него е бил погребан тракийският владетел Ситалк.

 Според друга легенда името на мястото се дължи на любовната история между девойка и момък от близкото село. Момичето било толкова влюбено, че не спазило установения по това време ред, и се отдало на любимия си, без да стане негова законна съпруга. Затова родът й я отхвърлил и проклел. Отчаяната мома избягала от селото, където я застигнала и клетвата на близките й. Тя се вкаменила с лице към небесата, вследствие на което се образувала и скалата с тази форма, а мястото започнало да се нарича "Момини гърди".

 

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px