Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

МЕСТНИ РАЗКАЗВАЧИ И ТУРИСТИЧЕСКИ ВОДАЧИ СЕ ОБУЧАВАТ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Местни разказвачи на истории бяха обучени как да превърнат хобито си в работа и как местата, в които живеят да бъдат отбелязани на туристическата карта. Обучението се проведе в периода от 2 до 5 ноември 2017, организирано от сдружение „НА ФОКУС“, България и сдружение „ЛЕШКИ“, Македония по проект „Устойчиво развитие на туризма – актив за трансгранично сближаване и просперитет“, Ref.No CB006.1.22.122, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ-ИПП България- Македония.
                                                                           
По интерактивен начин и в непринуден диалог, опитните лектори и медиатори Симана Марковска и Тоня Маринова представиха специално разработения за обучението в рамките на проекта Наръчник за туристически водачи „Бъди си сам водач“. Освен лекционната част, обучението включваше и работа на терен с посещение на два обекта – скално образование „Сватбата“ и обект „Момина кула“.Разделени в две групи и под ръководството на обучителите, участниците сами създадоха два нови продукта: маршрут „Очите на историята“ (показващ един нетрадиционен поглед към миналото през погледа на защитниците на долината от крепостта „Момина кула“) и маршрут „Вечната сватба“ (предназначен за хора в активна и зряла възраст, който включва едни от най-панорамните гледки към Рила, Пирин и долината на Места).
 

Обучението включваше също работа по групи, където бяха разработени и представени 9 маршрута с предварително подготвени от участниците обекти. Това са пилотни маршрути, които преди да бъдат публикувани в туристическата платформа по проекта, ще бъдат тествани между самите тях. Така обучените туристически водачи поставят началото на бъдеща съвместна работа в мрежа за привличане на посетители към малките и атрактивни населени места, към които интереса на туристите все още не е голям и посещаемостта е ниска.
Беше осъществена и специална видеоконферентна връзка с участниците от Източен регион на Македония, на която се представиха туристическите маршрути, създадени паралелно от групите от българска и македонска страна по време на теренната работа.
 

Проектът ще допринесе за повишаване качеството на предлаганите услуги в региона и за преодоляване на ниската посещаемост в резултат от недостига на обучени кадри в сектора в по-малките населени места. С дейностите по проекта, партньорите от двете страни на границата се стремят да оползотворят неизползвания ресурс на местните разказвачи на истории за развитието на устойчив туризъм в трансграничния регион.

За допълнителна информация:  Янислава Вангелова – Ръководител на проекта, тел. 0888/208 308.

 

Последно променена вЧетвъртък, 16 Ноември 2017 07:32
Banner 468 x 60 px