Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Лопушанският манастир е готов за Коледа

Завърши големият ремонт на Лопушанския манастир „Свети Йоан Кръстител”, който се намира край село Георги Дамяново, съобщи игуменът архимандрит Христодул. Светата обител грее в свежи цветове, обновена и възродена за нов духовен живот.

 Големият храм вече има нов покрив, фасади, подменени са водната и елинсталациите, а дворът вече е с плочник. Реставрирани са иконите и  иконостасите. Ремонитрана е и костницата.

 Храмът не бе ремонтиран от много години, а покривът му - от 1860, когато е поставен. Обновлението е извършено по проект на видинската митрополия, финансиран от програмата за развитие на селските райони. Стойността му е 580 000 лв. Двама депутати – Дилян Димитров и Ирена Димова, дариха 1000 лв. лични пари, за да се направят още подобрения.

 В големия храм се намира  зазиданата икона на света Богородица, която бе открита преди 3 години в стена на същия храм. Заради ремонта поклонниците не можеха да влизат в голямата църква. Службите се извършваха в малката нова, наречена зимната.

 Лопушанският манастир е един от най-старите във Видинската епархия. Създаден е преди 1000 години. Разрушаван до основи е след всеки по-голям бунт, в който се оказват замесени и неговите монаси. Последното му възстановяване започва през 1850 и трае цели 10 години. Храмът е умалено копие на Рилския по идея на тогавашния игумен  Дионисий. Има 5 кубета,  три иконостаса и околовръстен открит нартекс с колонада. Дърворезбата е дело на Стойчо Фандъков, а иконите – на Николай Доспевски.

 Монасите вземат дейно участие в Чипровското въстание през 1688 година. Тогава светата обител също е била унищожена, а в двора и са избити стотици въстаници. Костите им още се пазят в костница, която сега също е обновена.През 2018 година манастирът ще чества  330-години от бунта и потушаването му, допълни игуменът.

http://www.kmeta.bg/lopushanskiyat-manastir-e-gotov-za-koleda

Banner 468 x 60 px