Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

ЛЕГЕНДАТА ЗА СВЕТА ВАРВАРА

Срещу минералната баня на разложкото с. Елешница, покрай река Места, се намира параклиса „Света Варвара”, разположен в подножието на възвишението „Дъбовец”, в землището на с. Баня, на десния бряг на реката. Параклисът е построен в чест на светицата Варвара, за която ще стане дума по-долу в легендата.
Няколко изречения за самия извор, до който е изграден параклиса:
От тясна цепнатина в монолитна и здрава скала бликат няколко струйки топла минерална вода, която е лековита. Счита се, че водата лекува очни болести, помага и при преумора, някои детски болести, за покровител, на които се счита светицата, като шарката например, както и крастата, поради което турците (по време на робството) са наричали местността „Шугавица” , идващо от „щуга” - т.е. краста. Заради всичко това, всеки посетител на изворите, измива в тях и очите и ръцете си, а някои се къпят изцяло.
И днес още „Св. Варвара” се посещава от хората с дълбоката вяра, че като се измият с водата от нея, ще оздравеят.
Хората вярват, че светицата предпазва и от светкавици, каквато е паднала по време на нейното посичане на това място.
B народните вяpвaния Вapвapa e сестра на св. Caвa и св. Никола и нeйния ден e подготовка за празниците: "Вapвapa вapи, Caвa пeчe, Никола гости поcpeща". Самият празник е неделим от комплекса Сава и Никулден, както и от предхождащия го Андреевден.
Само на няколко метра над минералния извор е имало древно езическо светилище, трансформирано впоследствие в християнско оброчище, кръстено на светицата, заради нерадостната й съдба, за която се разказва в легендата, която също съществува в няколко варианта. Единият от тях звучи така:
Варвара била едничка дъщеря в семейството на езичници - знатен род от град Илиопол, който се намирал в землището на с. Елешница – на левия бряг на р. Места. Баща ú бил виден римски военачалник. Девойката живеела уединено, встрани от хорската суета и слава. Единственото ú занимание било по цял ден да съзерцава красотата на природата и сама открила истината за света и за неговия Създател. Затова тайно станала християнка и се посветила на Бога.
Веднъж баща й трябвало да замине на дълъг военен поход. Тя го помолила да й изгради баня, в която да прекарва дните си. Той изградил банята на която оставил два прозореца. Момичето го помолило прозорците да са три, в чест на светата троица, без обаче да казва това на баща си. Той изпълнил и това нейно желание и заминал. и тя продължила да съзерцава околния свят през трите прозореца.
Когато баща й се завърнал от дългия поход, тя разкрила пред него вярата си в Иисус Христос. Това не само огорчило, но и разгневило родителят ú който започнал жестоко да я наказва. Всеки ден биел момичето до припадък, а после го затварял в тъмна стая, с надеждата да върне Варвара към езичеството. Усилията му останали напразни.
Тогава ожесточеният баща завел дъщеря си при управителя на града Мартиан и поискал от него публичното ú наказание. Варвара била подложена на неимоверни мъчения, но Бог лекувал раните ú, облекчавал болките ú и осветявал лицето ú със сяйна светлина.
Животът на безстрашната мома Варвара обаче завършил мъченически. Заплашена, че ще бъде убита, една нощ тя тайно избягала от бащиния си дом, напуснала града, прегазила реката и се укрила в шумака срещу гробищните могили.
Преследвачите ú, предвождани от нейния баща, напразно я търсили. В момента, когато решили вече да се върнат, при тях се явил овчар, който пасял наблизо стадото си и видял къде се е укрила храбрата девойка и издал укритието на преследвачите ú. Гонителите мигом се втурнали към нея и я застигнали.
Смъртното наказания било извършено от собствения ú баща, който с един замах отсякъл главата на любимата си дъщеря пред очите на разплаканите християни. Легендата разказва, че в същия момент от небето треснал гръм и повалил обезумелия родител.
Предателят й – овчарят също бил сполетян от Божие наказание – той и стадото му се вкаменили и камъните останали завинаги около целебния извор.
А от всяко място, където капнела дори и капка кръв между скалите , веднага бликвала целебна топла вода, сякаш че е и до днес от скалите бликат топлите сълзи на горкото момиче.
Трябва да се знае, че легендата за Света Варвара почива на известна историческа истина. Според християнското предание обезглавяването на Варвара станало далеч във времето назад – ІV век от н.е. при царуването на император Максимилиан – върл гонител на християните и противник на вярата им...

www.facebook.com/photo.php?fbid=1802668863370040&set=a.1548466268790302.1073741827.100008808318070&type=3&theater

Banner 468 x 60 px