Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Трансграничният район между България и Македония вече разполага със свой Център за забавления

„Трансграничен център за забавления“ е заглавието на проект за устойчив туризъм в пограничните територии между България и Македония, който приключва в края на този месец. Изпълнители на проекта са Пирински туристически форум (България) и Екологично сдружение Планетум – Струмица (Македония). Неговата главна цел е стимулира туризма като реалистична дългосрочна алтернатива за трансграничния район между България и Македония.

 Снимка на Nikolay Dautov.

Проектът стартира през месец май 2017 г. и в неговите рамки бяха извършени следните дейности:

  • Избор на екипи от експерти по туризъм, комуникации и регионално развитие от двете държави, които да извършат проучване и оценка на настоящото туристическо предлагане и туристическите ресурси в Югозападна България и Югоизточна Македония. Експертите предложиха на двете сдружения, изпълняващи проекта, списък от 10 мини-дестинации или „възли“, които да бъдат поканени за първите пилотни членове на трансгранична мрежа за развитие на туризма.
  • Сформиране на мрежата „Трансграничен център за забавления“ и планиране на параметрите и правилата за нейната работа.
  • Провеждане на 10 последователни тридневни работни срещи на новата мрежа във всеки един от нейните „възли“ с цел оглед на ресурсите и сглобяване на модерни и атрактивни туристически оферти.
  • Разработване на офертите – за Кулинарни уикенди, за Архитектурни уикенди и за Ботанически уикенди. Планиране на конкретни програми във всеки един „възел“.
  • Създаване на специална интернет платформа на мрежата, чрез която да се предлагат новите туристически оферти. Платформата е на адрес: crossborderfuncenter.net .
  • Изработване на специални лога на 10те мини-дестинации, сувенири и публикации за Трансграничния център за забавления. Официално представяне на новата платформа на специално събитие в Благоевград.

10 те мини-дестинации на мрежата „Трансграничен център за забавления“ са съответно Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Струма и Петрич в България, и Ново село, Струмица, Радовиш, Дойран и Гевгелия в Македония. Кулинарните уикенди, които можете да намерите на платформата на мрежата, включват уикенди на меда, горските плодове, лука, гроздето, кестена, фъстъците, чушките, житото, патладжана и смокините. Организаторите вярват, че съществува сериозна пазарна ниша за предлагането на подобни туристически продукти, и че мрежата има реален шанс да допринесе за местното икономическо развитие на пограничните райони между България и Македония.

Проектът "Трансграничен център за забавления" се съ-финансира от ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България - Бивша Югославска Република Македония. 

Тази публикация е направена с подкрепата на ЕС чрез Програмата за ТГС Интеррег-ИПП България - Бивша Югославска Република Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. За съдържанието на тази публикация отговорност носи единствено Пирински туристически форум и по никакъв начин не може да се приеме, че тя отразява възгледите на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата. 

Последно променена вВторник, 28 Август 2018 12:47

Banner 468 x 60 px