Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Велинград – СПА столица на Балканите!

… Ако не видях Бога, то видях най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи. Непрекъснати вериги гористи планини, надиплени живописно една зад друга, подпират от вси страни кръгозора. Между техните многобърдести склонове, в една голяма дълбочина пред мене, простира се от север към юг райски хубавата Чепинска долина. …

МИНЕРАЛНА ВОДА – ВЕЛИНГРАД (ЛЪДЖЕНЕ)

В квартал Лъджене изворите са разпределени в три основни групи – при Вельова баня – 8 извора, при мъжката и женската баня – 1 сондаж и 5 извора и при Топилата – 6 извора. Сумарният дебит на находището е 31,45 л/сек, температурата на водата според находището/сондажа е 25 -63 градуса по Целзий.
Водата се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно – сулфатно – натриева, флуорна и силициева. Във Вельова баня се ползва натурално, без охлаждане – с температура 43 градуса по Целзий. В Кремъчна баня се охлажда от 65 на 36 градуса. Прилага се за лечение на неврози, хипертонична болест, климактерични смущения, ендокринни заболявания и др. Наблизо е разположена Женската баня и поликлиниката. На границата на квартал Лъджене и Каменица е разположена Кална баня Температурата тук се понижава от 84 на 39 градуса.
 
Прилага се при ставни, гинекологични и неврологични заболявания. За питейно лечение се използва най-често водата от извор №11, която помага при бъбречни и урологични проблеми. Тя има изразени промиващи и деуретични функции, чрез което се изхвърлят пясъци, соли, камъни и отпадни възпалителни продукти. При бъбречно-каменна болест се препоръчва поемането на голямо количество вода – по 30 милилитра/килограм тегло. Нерядко това спомага за изхвърлянето на камъни и избягването на оперативно лечение. Прилагат се и „водни удари“ – сутрин на гладно се изпиват 1000 – 1500 милилитра вода. При наличието на големи камъни, които е невъзможно да бъдат изкарани без операция се препоръчват малки дозировки -250 милилитра по 3 пъти дневно с цел отмиване на затлачванията. При хронични бъбречни заболявания чрез водата се елиминират отпадните възпалителни продукти и се променя киселинноста на урината, което пречи на развитието на микроорганизмите. Също така водата се пие при проблеми със стомашно-чревния тракт устата, хранопровода, стомаха, червата – при гастрити, язви, болки след операции, хронични колити, запек, диарии и др. При чернодробно-жлъчни заболявания водата противодейства на възпалителните процеси, подпомага нормалното произвеждане и отделяне на жлъч и подобрява функционирането на черния дроб. При ендокринни заболявания – подагра, диабет, затлъстяване, лечението подобрява обменните процеси и води до желания ефект. Питейното лечение се използва и при професионални интоксикации с олово, живак, бисмут, радионуклеиди, вредни химически вещества и др. Използват се диуретичните свойства на изпитата вода. Питейният метод на лечение и се използва за кариес профилактика, поради завишеното съдържание на флуорид във водата от находището. Другият метод на лечение и профилактика е външното балнеолечение, при което водата оказва влияние чрез температурата и механично. Водата благоприятства кръвоснабдяването и храненето на тъканите, оказва болкоуспокоително въздействие. Чрез кожата в организма проникват нужни за него химически вещества и киселини. Най-често питейното лечение се комбинира с външно и е особено ефективно при ревматични, травматологични, неврологични, гинекологични, сърдечно-съдови и кожни заболявания.
 

МИНЕРАЛНА ВОДА – ВЕЛИНГРАД (ЧЕПИНО)

Водата в квартал Чепино се събира от два извора и 5 сондажа. Общият сумарен дебит на находището е 62,18 л/сек, Температурата според извора/сондажа е в границите 37,5 – 47,5 градуса по Целзий. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно – сулфатно – натриева, флуорна, силициева и радонова.

Водата може да се използва за балнеолечение, пиене и инхалации за препоръчване преди излизането на радона. Радоновата вода действа хипотонично и има промивно и диуретично действие както и лечебно профилактичен ефект при много заболявания. Инхалациите се използват при лечение на дихателни заболявания. Ефективността му се повишава от климатичните особености на района. Концентрацията на радон във водата от находището е особено подходяща за такъв вид лечение. По този начин радонът се усвоява десет пъти повече отколкото при пиене и бани, преминавайки от белия дроб в кръвта и достигайки до всички органи. Инхалациите са индивидуални – с разпрашена радонова вода или групови – с вдишване на отделения от водата газ.

Питейното използване на радоновата вода въздейства върху храносмилателната, пикочо-отделителната и ендокринната система. Най-добро усвояване се получава при приемане на водата на гладно, но по-интензивно е действието при продължително престояване на водата в стомаха – прием след хранене.Ефектът е най- добър при бавно приемане на глътки на пълен стомах около 600 – 1000 милилитра дневно. Лечението с бани въздейства на кожата и през нея на целия организъм. Баните се комбинират с инхалирането на радона и затова се препоръчва движението във водата. Баните са ефективни при ревматични, травматично-ортопедични, неврологични, сърдечно-съдови, кожни, ендокринни и др. заболявания.

Показания за лечение и профилактика с минералната вода от находище Чепино:

 1. Заболяване на дихателната система – сенна хрема, ларингити, бронхити, астма и др.
 2. Заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози, артрити, травматично-ортопедични заболявания – счупвания, изкълчвания, навяхвания, професионални заболявания – тендовагинити, миозити и др.
 3. Неврологични заболявания – невралгии, радикулити, плексити, дископатии, дискови хернии, травматични увреди на периферната нервна система и др.
 4. Гинекологични заболявания – хронични възпаления и др.
 5. Ендокринни заболявания – диабет, подагра, затлъстяване и др.
 6. Кожни заболявания – уртикарии, екземи, дерматити, псориазис и др.
 7. Сърдечно-съдови заболявания – хипертония, атеросклероза, артериопатии на крайниците и др.
 8. Заболяване на отделителната система
 9. Стомашно-чревни заболявания – стомашни заболявания с понижена киселинност. Противопоказана при язвена болест и киселини.
 10. Чернодробно-жлъчни заболявания – хронични холецистити, хепатити, жлъчно-каменна болест и др.

  МИНЕРАЛНА ВОДА – ВЕЛИНГРАД (КАМЕНИЦА)

  В находище Каменица водата се събира от два извора и три сондажа.

  Най-голямо значение имат изворити Сярна баня и Власа. Сумарният дебит на находището е 21,5 л/сек, температурата според изворите/сондажите е между 62 – 88,5 градуса по Целзий. Водата се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и силициева.

  Балнеолечението се провежда в балнеолечебницата Сярна баня. Името идва от наличието на сероводород, водещо до неприятна миризма. Температурата на водата се понижава от 88 до 39 градуса за използване. Тя съдържа много малко магнезий, а флуоридът и метасилицилиевата киселина е по-голямо в сравнение с водата от другите находища в града.

  Наличието на сероводород е полезно при лечение на някои ставни заболявания със серен дефицит.

  Наблюдава се много добър ефект при лечение на шипове на гръбначния стълб, на коленните стави, на тазобедрените стави и др., както и на възпалителни ставни заболявания.

  Добри резултати има и при лечение на неврологични заболявания – невралгии, плексити, невропатии, дископатии, дискови хернии, ортопедично – травматични заболявания, възстановяване след травми, навяхвания, изкълчвания и др.

  Професионални заболявания – тендовагинити, миозити, миалгии и др.

  Гинекологични заболявания, кожни заболявания – екземи, дерматити, псориазис и др.

  Добро действие оказва водата при лечение на труднозарастващи рани след тежки операции и диабет.

  Водата от това находище се използва само за външно балнеолечение – не се препоръчва за пиене и инхалации.

  velingrad-bg.com

Медия

Последно променена вСъбота, 05 Януари 2019 18:50

Banner 468 x 60 px