Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

ДНЕС СЕЛО БАЧЕВО ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК –ТОДОРОВДЕН

Тодоровден е един от най-големите и най-атрактивно отбелязвани празници в с. Бачево, община Разлог. На този ден Българската православна църква почита името на Св. Тодор Тирон. Той е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Тудурица/Тодорица. Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост.


Празникът, събира множество туристи от цялата страна и чужбина, а жителите на селото извършват с гордост редица ритуали, посветени на Тодоровден. По традиция празникът започва със Света литургия в църквата "Свети Димитър" за здраве на жителите и конете. Следва обичаят по захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън на площада в селото. В местността „Власовица“ всяка година се провеждат конни надбягвания и надтегляне с коне.


Приветствия по случай Тодоровден отправиха кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, д-р Емил Тончев - народен представител и кмета на с. Бачево г-жа Росица Чатлабашева.
Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.
В тържествената програма взеха участие и самодейците от Народно Читалище „Самообразование 1928“ – село Бачево.

 

Последно променена вПетък, 05 Април 2019 19:52

Banner 468 x 60 px