Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Норвегия - пример за зелено или зелена за пример

Планетата Земя не е това, което беше. Всички знаем. Знае и Норвегия. И не само хората, живеещи в държавата Норвегия - знае и правителството ѝ. Освен че знае, то взима и мерки. Освен да знаем, може и да се засрамим, току-виж попием нещо добро.

Сателитни изображения на някога гъсто залесените площи показват, че зеленината намалява през годините, тъй като обезлесяването се увеличава. Горите покриват около 31% от площта на Земята, а дърветата премахват въглеродния диоксид от въздуха, произвеждайки кислород. Следователно, обезлесяването допринася за изменението на климата и нарушава условията за живот на дивите животни, като ги застрашава от изчезване.

Обезлесяването също нарушава водния цикъл на региона, което води до промени във валежите, течението на реките, създават се по-големи предпоставки за наводнения, както и повишаване риска от ерозия. Понастоящем годишно се губят около 30 000 квадратни мили (18,7 милиона акра) гори, които могат да бъдат запазени. Ето защо, ако не предприемем действия, тенденцията за изчезване на горите ще продължи.

През 2016 г. Норвегия стана първата страна, която проправи пътя за спиране на обезлесяването, като въведе закон, който го забранява. Също така страната обяви, че всяка компания, която допринася за обезлесяването, няма да бъде подкрепена от правителството.

През последното десетилетие Норвегия е посветена на намаляването на масовото обезлесяване и разширяването на горите си. 

Между 2011 и 2015 г. правителството е отделило общо 250 млн. долара за защита на горите на Гвиана, които са били в опасност поради прекомерния дърводобив. През 2008 г. тя дари 1 млрд. долара на Бразилия за борба с обезлесяването на тропическите гори в Амазония и до 2015 г. доведе до 75% намаляване на обезлесяването.

Ангажираността и упоритата работа на правителства като норвежкото дават надежда, че ще видим как нашите гори раззеленяват. Това е пътят за полагането на основите на глобалната ангажираност срещу обезлесяването.

Всички ние можем да се ангажираме с действия, намаляващи обезлесяването. Мислейки за природата, мислим за здравето и бъдещето на нашите поколения. Ето някои съвети, които можете да следвате:

  • Да образовате семейството, приятелите и общността за негативните последици от обезлесяването и начина, по който ежедневните ни действия могат да засегнат горите по света.
  • Винаги да избирате екопродукти, които след употребата им да се разграждат до 100%.
  • Да правите информиран и разумен избор относно вашия хранителен режим. Може да намалите консумацията на животински продукти.
  • При закупуване на продукти, произведени от необработени горски влакна, търсете онези, които носят печат от надеждна система за сертифициране на контролирана дървесина.
  • Да закупувате продукти от компании, които са поели социален ангажимент за намаляването на обезлесяването.
  • http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px