Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

„Света Троица“ - българският православен манастир в Германия

Някак „по подразбиране“ свързваме православието с Балканите и славяните. Mалко известен обаче е фактът, че в Германия третата по големина християнска църква е Православната, а един от действащите манастири под управлението на Българската православна църква се намира в Долна Саксония.

Историята на Православието в Германия води началото си от края на ХVII и началото на ХVIII век: руски, румънски и гръцки търговци и политически лица, както и емигранти, напуснали родните си места в пределите на Османската империя. В началото на ХХ век, след революцията в Русия в Германия пристигат много руски емигранти и именно тогава, през 1927 г. е създадена първата православна епархия в Берлин. Корените на днешните православни германци се губят сред руски, белоруски и украински военнопленници, политически емигранти от Източна Европа, сръбски „гастарбайтери“, арабоезични православни бежанци от Антиохия и Либия.

nem man okolo

А днес в Германия освен осемте православни епархии, свързани с различни автокефални църкви, има и действащ православен манастир. И той е под управлението на Българската православна църква: това е манастирът „Света Троица“. Той се намира в Долна Саксония, сгушен сред хълмове на Природния резерват Зьолинг-Фьоглер, недалеч от Буххаген.

nem man dvor

Манастирът е основан през 1990 година. Както самият манастир, така и църквата към него, която все още не е завършена, се изграждат от самите монаси и техни сподвижници. Основател на манастира е архимандрит Йоханес, който и до момента е игумен на Светата обител. Отец Йоханес е професионален музикант, който приема православието и се замонашва в Атон.

nem man gradina

Освен него, в манастира живеят още трима монаси. Те се занимават с поддръжката, зографисването и строителството на сградите, работят в градината, превеждат и издават православни литургични текстове на немски. Богослуженията са открити за посетители.

nem man bogosl

Като професионален музикант, отец Йоханес създава нов стил на православното църковно пеене - смесица от източноправославно и западно-грегорианско пеене. То се изпълнява само в този манастир, а до момента са издадени няколко албума с песнопенията на монасите, които се радват на голям интерес.

nem man interior

Посетителите могат да закупят от манастира икони и предмети, изработени от монасите. Мъже над 14 години могат да пренощуват в манастира и да останат не за дълго, за да помагат на монасите. За да посетите манастира, можете да използвате за нощувка и някое от местата за настаняване в близките селца, тъй като районът е туристически и такива не липсват.

За материала е използвана информация от сайта http://www.orthodox.de/bul-kloster.php   brat-bg.com

Последно променена вПонеделник, 03 Юни 2019 18:23

Banner 468 x 60 px