Вход
обновено 2:50 PM EET, Jan 20, 2020

Българското Черноморие

Искате да посетите Българското Черноморие! Чували сте за Слънчев бряг, СозополНесебър, Варна, Бургас, Златни пясъциАлбена и редица други плажове на България?
Отлично! Избрали сте приветливи плажове и брегове, на които ще изживеете незабравими моменти!

Обща информация за Българското Черноморие

Българската брегова линия е дълга 378 км., като нейните форма и релеф са образували много красиви черноморски места със скалисти брегове, пясъчни дюни и характерните за страната дълги и широки пясъчни ивици.

beaches.bg - Северен Плаж Приморско, България/ Primorsko North beach, Bulgaria

beache.bg– Северен Плаж Приморско, България

Плажовете по морето на България са над сто. Българското Черноморие се дели на северно и южно. Нос Емине е мястото, където Стара планина се среща с морето. Тази точка разделя Черноморието мислено на две части .

Северната част на Българското Черноморие се простира между Дуранкулак и нос Емине, а южната между Елените и Резово. По северното крайбрежие има два типа плажове – дълги и диви пясъчни ивици, част от които не са засегнати от строителни процеси. Останалите плажове са с по-скалист релеф. Част от бреговете в северната половина са трудно достъпни и са известни основно сред местните жители. Природата в този регион е изключително красива. Посетителите могат да видят крайбрежни езера и голямо разнообразие от защитени птици и риби, намиращи се близо до плажовете.

beaches.bg - Плаж Шкорпиловци, България

beaches.bg– Плаж Шкорпиловци, България

Южната крайбрежна ивица на България се състой от дълги и просторни пясъчни заливи. По-голяма част от плажовете в тази част са лесно достъпни, много популярни и винаги пълни с хора.

Природата по южното Черноморие също е много красива със своите реки и гори. Посетителите на България през лятото могат да релаксират в палатки по дивите плажове, в бунгала или в някой от многото хотели, намиращи се в близост до морето.

Хотели и настаняване

България е прекрасна морска дестинация, в която услугите са на много високо ниво, а инфраструктурата в страната се подобрява с всяка изминала година. Желаещите да прекарат своята лятна ваканция по морето на България, могат да се възползват от различни ценови пакети и различни възможности за настаняване (от луксозни хотели, малки семейни хотели и дори стайно настаняване с хазяи).

Морска вода

Черно море е с ниска соленост и през летния сезон температурата на водата е между 22°С и 26°С. Като на север температурата е по-ниска от тази на юг. В морето няма акули и други видове, представляващи опасност за човешкия живот. Това прави  българските плажове изключително привлекателни за любителите на къпането в морето.

Черноморски острови

В горепосочената дължина на черноморско крайбрежие не влизат малките български острови, разположени в близост до бреговете. Това са Свети ИванСвети КирикСвета АнастасияСвети ПетърЗмийски остров (Свети Тома), Птичи острови Русалка . Част от островите могат да бъдат посещавани от туристи, като през последните години остров Света Анастасия бе обновен и представлява огромен интерес за бургазлии и гостите на града. Друга част от островите са дом за много защитени видове птици и някои животни.

3-otmanli-rosenec-beach-19-1

beches.bg– Остров Света Анастасия

Син флаг

През 2010 година 11 български плажа получават отличителната оценка “Син Флаг”, която е свидетелство за чистотата на района и изпълнени критерии за получаването й. Плажовете заслужили тази награда са плаж Албена, плаж Слънчев ден (к.к. Св. св. Константин и Елена), плаж Елените, Централен плаж на Свети власПлаж при яхтеното пристанище на Свети Влас, Северен плаж на Слънчев бряг, Южен плаж на Слънчев бряг, централен плаж Поморие, Северен плаж – Бургас, плаж Харманите (в Созопол) и плаж Дюни.

beaches.bg - Плаж Дюни, България

beaches.bg – Плаж Дюни, България

Занимания в свободното време

По морето в България, всеки може да намери различни начини да прекара прекрасно своя  слънчев и изпълнен с положителни емоции летен ден.

Спокойни и малки заливи дават възможност за риболов, плуване и гмуркане. Морето около по-големите пясъчни ивици (особено на север) е много подходящо за спортове като уиндсърф и кайтсърф. По-големите и силно посещавани плажове по морето предлагат разнообразни услуги – посетителите могат да се насладят на редица водни спортове и забавления като парасейлинг, уиндсърф, водни ски, гмуркане, банани, джет ски и редица други. Също така, в близост до много от плажовете, се предлагат разкрасяващи и спа услуги.

Част от курортите по морето на България са станали синоним на забавление и безгрижен живот. Те са предпочитани предимно от младите туристи. Всяка година Слънчев бряг, ЛозенецПриморскоКитен и Златни пясъци са посещавани от хиляди хора, търсещи забавни морски дни и вечери.

Това се дължи на изобилието от барове и заведения в посочените курорти. Всяка година Слънчев бряг е домакин на известни по света DJ и изпълнители. Тези партита събират стотици души на едно място.

В България все повече се развива възможността за яхтинг. Част от курортите  като Русалка, Тюленово, Балчик, Златни пясъци, Варна,Свети ВласНесебърАхелой, Бургас, Созопол и Дюни разполагат със собствени яхтени пристанища.

По Черноморието на България има курорти, както предлагащи забавление за младите, така и на желаещите да се насладят на природата. Те могат да се възползват от възможността да се разходят до близки гори и планини(Странджа), защитени езера (като  Дуранкулашко езеро, Езерецко езеро, Шабленско езеро Балчишка тузла, Белославско езеро, Варненско езеро, Поморийско езеро, Бургаско езеро, Атанасовско езеро и тези край Алепу и Аркутино) и реки(Ропотамо, Камчия и Велека се вливат в Черно море). В близост до плажовете на България има редица забележителности, които представляват интерес за любителите на историята. Созопол и Несебър, включени в списъка на ЮНЕСКО, са известни със своята красота и исторически забележителности.

Курорти като ПомориеРавдаАхтополЦаревоСинеморецСвети ВласЧайкаКранево, Слънчев ден, АлбенаРусалка, Св. св. Константин и Елена, ОбзорДюни и Елени са предпочитани повече за семеен тип почивка. Подходящи са за плажуване с малки деца. Разбира се, те не са пренебрегвани и от младите, които често навестяват плажовете и заведенията по тези места

Събития

По Българското Черноморие всяка година се провеждат редица фестивали  като Spirit of BurgasБургаския международен фолклорен фестивалАполонияКаварна рок фестВарненско лято и други.

Всички плажове по морето на България са безкрайно красиви. Някои от тях са много известни сред местните и чужденците и често са препълнени от хора, но всеки решил да прекара лятото в България, може да намери своето кътче, рай за сетивата и да изживее една незабравима ваканция.

beaches.bg

Banner 468 x 60 px