Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Дряново пази уникална карта на България

Знаете ли, че в Дряново може да бъде видяна уникална цветна релефна карта на България? Тя е единствена по рода си и е изработена преди повече от половин век – през 1962.  Картата е с размери 4.30 на 6.90 метра, излята е от бетон, а мащабът й е 1:100 000. Уникалното съоръжение се намира в двора на СОУ „Максим Райкович“, точно срещу часовниковата кула. Това е една от най-прецизните релефни карти на родината ни, научаваме от сайта Дестинация Дряново. 

Идеята за релефната карта хрумва на учителката по география Бонка Тихова. Помагат й местни хора и част от нейните ученици. В довършителните работи се включват и специалисти по геодезия и картография от Военното училище в Шумен. След около година активен труд картата грейва в двора на училището. 

Дълги години уникалното съоръжение беше забравено и занемарено, но през лятото на 2013 местно младежко сдружение са зае да я реставрира, пребоядиса и обнови. Така днес освен помагало за учениците, картата е и една от най-интересните туристически забележителности в Дряново.


На картата може да се види образът на един от националните ни символи – лъва

В това видео Дабко Дабков, един от създателите на картата и ученик на Бонка Тихова, разказва интересни факти за нейната история:

 

 
Снимки: Дестинация Дряново   http://www.rodnoto.bg

Последно променена вСряда, 10 Юли 2019 12:53

Banner 468 x 60 px