Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас става етнографски културно-туристически комплекс!

Идеята на кмета Димитър Николов рибарското селище  „Ченгене скеле“ край Бургас да стане етнографски културно-туристически комплекс набира скорост все повече. На последното заседание на Министерски съвет стана чсно, че правителството дава правото на собственост върху девет имота в района на Община Бургас. 

Именно тези имоти ще бъдат използвани за реализацията на проекта, свързани с опазването на околната среда, съхраняването на местната културна идентичност и облагородяването на местността. Площа на земята е общо 27 391 кв. м.

„Волният и самобитен дух на старите морски вълци ще продължи да живее в емблематичното рибарско селище край Бургас – Ченгене скеле. Всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място след предстоящата реконструкция. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най-невероятните рибарски истории и приключения“, каза кметът преди години, когато за пръв път представи идеята за проекта. 

В  цялостния културно- туристически продукт с експозиционен и етнографски характер, ще бъде обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг за осигуряване на условия за отдих и туризъм на населението и гостите на общината, като до тях ще бъде осигурен широк и свободен достъп.

 Така ще се създадат условия и за съхранение на сектор „Рибарство“ и за развитие и запазване на традициите в рибарския занаят. Община Бургас има намерение да реализира и проект „Изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от м. „Рибарско пристанище“, одобрен за финансиране по Програма за морско дело и рибарство.

http://bmt-news.com

Последно променена вСряда, 07 Август 2019 16:25

Banner 468 x 60 px