Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Международната туристическа регата по Дунав стигна до България за 64-ти път

За поредна година община Видин бе домакин на международната туристическа регата по река Дунав, най-дългия в света гребен поход от този вид, който се провежда ежегодно от 1956 г. насам.

Сегашният етап от вече 64-то поред издание на регатата навлезе в български води преди броени дни. Първата спирка на гребците бе при с. Връв, а на 11 август участниците акостираха на видинския бряг и си направиха бивак в подножието на крепостта Баба Вида. Те бяха посрещнати тържествено от кмета на Видин Огнян Ценков, нагостени с рибена чорба и разведени из забележителностите на района. На участниците в похода им предстоят още няколко спирки до крайната точка –делтата на реката на територията на Румъния.

Тази година в българския участък ще гребат общо 97 участници от 13 държави - Австралия, Австрия, Англия, България, Германия, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Холандия, Хърватия и Швейцария. Най-малкият от тях е на 9 години и е от Сърбия, а най-възрастните са осемдесетгодишни англичанин и германец.

По време на дългия поход по водите на голямата плавателна река гребците преодоляват редица трудности и препятствия затова се изискват много издръжливост, сила и упоритост. Стартът бе даден на 22 юни на дунавския бряг при град Инголщат в Германия, за част от участниците регатата вече приключи още преди навлизането на българска територия, но в нея се вляха и нови участници на поредния етап, така че покрай нашия бряг на реката ще плават над 100 лодки. Най-издръжливите ще продължат до финала на 5 септември в Румъния, но малцина изминават целия маршрут.

https://uspelite.bg

Последно променена вЧетвъртък, 15 Август 2019 09:50

Banner 468 x 60 px