Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Парк за танцуващи мечки Белица

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила край гр.Белица, на 120 000 кв.м. площ. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи", "Бриджит Бардо" и Община Белица. Изграден с хълмове за разходка и уединение, поляни и слънчеви места за почивка, езера за къпане и бърлоги за сън, с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

В специално изградените информационни центрове със снимков материал е онагледено миналото на танцуващите мечки: Малките мечета се отделяли от майките на 7-месечна възраст.Подлагали се на жестока дресировка. Първата стъпка към робството е пробиване на носа и горната устна и закачване на веригите. Режeли се ноктите и кучешките зъби на мечето, за да не нарани стопанина си. Животното се поставяло върху гореща метална плоча с намазани с вазелин лапи и под музикален съпровод”танцувало”, за да избегне неописуемата болка. Така то цял живот, щом чуе звука на гъдулката, „изпълнява” тези характерни движения къто спомен от преживяното. През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. 

След година пристига Станка в тежко състояние, последвана от най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. Остават деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Парк за танцуващи мечки осигурява близко до природата жизнено пространство и професионално човешка грижа, Възпитава на в положително отношение и интерес към живота на мечките и общо към защитата на животните. Предизвиква обществена и политическа ангажираност към проблемите, свързани с опазване и защита на животните.

 

Медия

.
Парк за танцуващи мечки Иван Узунов
Последно променена вНеделя, 07 Август 2016 19:27
Banner 468 x 60 px