Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Етнографски комплекс 'Дамасцена'

Комплекс “Дамасцена” се намира в полите на Стара планина, в самото сърце на Розовата долина, непосредствено преди влизане в село Скобелево, на 4 км северно от главния път София-Бургас. Комплексът предлага изключително красив изглед към Средна гора, а непосредствената му близост до балнеоложкия комплекс в град Павел баня, дава възможност на посетителите в региона да съчетаят балнеоложкото лечение със запознаване с така характерното за този край розоварене.

Комплекс “Дамасцена” е собственост на Фирма “Дамасцена” и предлага:
Ресторант и бар с красива цветна градина и открит басейн
Етнографска сбирка с предмети от бита, използвани през 19 и началото на 20 век
Старинна гюлапана (стара инсталация за розоварене) отпреди 350 години
Съвременна инсталация (дестилерия) за производство на розово масло
Парк с декоративни рози
Места за отдих (беседки, алеи)Тук туристите могат да се запознаят  с производството на етерични масла както по съвременните технологии така и с начина на производство от преди 350 години.

Заедно с това, всеки посетител може да тества различни видове етерични масла, да се запознае с тяхното предназначение, да разгледа музейната експозиция за производство на розово масло, както и етнографската експозиция от традиционни старинни занаяти, характерни за този край. Може да се разходи и почине сред красивите насаждения от декоративни рози, разположени в парка на комплекса.


Красивото разположение на чифлика, от който се откриват неповторими гледки едновременно към Стара планина и Средна гора, както и непосредствената му близост до огромна собствена розова градина, засята с маслодайни рози, кара всеки посетител да се наслади на всяка минута, прекарана тук, да отпочине и да се зареди с енергия.
Комплекс “Дамасцена” е отворен за посетители целогодишно.

 


Как възникна идеята да изградим етнографски комплекс ?


Много хора, посетили розоварната, искаха да наблюдават производството на розово масло, което е нещо уникално за страната и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло. Ние пък имахме нужната информация и решихме да я споделим, тъй като повечето източници са само за професионалисти.

 

Затова изградихме старинна дестилерия, наречена "гюлапана" която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса ще могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция. 

В близост до старата дестилерия, гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене повреме на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно-парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения с по-голяма вместимост и са автоматизирани процеците на работа.
Тук, заедно с производството на розово масло се произвежда и розова вода, което се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят.Когато завършите вашата обиколка и се насладите на благоуханието на розите в градина на комплекса бихте могли да опитате традиционната гюлова ракия и похапнете в ресторанта, от който се открива невероятна гледка към Балкана и Средна гора.

visitcentralbalkan.net

Последно променена вНеделя, 21 Август 2016 12:48

Banner 468 x 60 px