Вход
обновено 1:50 PM EEST, Jun 19, 2018

ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ГРОЗДИНСКИ: Сланината не докарва атеросклероза

И гений да сложим за министър - сам няма да направи здравната реформа, споделя специалистът ангиолог
 


Проф. д-р Лъчезар Гроздински e председател е на Националното дружество по ангиология и флебология, председател на Комисията по ултразвукова съдова диагностика, член на управителния съвет на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Автор е на над 120 научни публикации в България и чужбина, 2 монографии, 3 романа...


 -Проф. Гроздински, бихте ли обяснили какво представлява ангиологията?


-Ангиологията обхваща заболяванията на съдовете, всички проблеми на периферните артерии на ръце, крака, корем, мозък, както и всички заболявания на вените. Обект на ангиологията е предимно атеросклерозата и тромбофлебитите. Можем да изследваме с еходоплер почти перфектно всички съдове на тялото главата, краката, корема, ръцете, артериите и вените. Това изследване е крайно необходимо. Преди бе само с обикновен ултразвук, но преди 15-ина години се включи и ехографът. Така се хващат не само артериалните и венозните сигнали, но се вижда как се движи кръвта, с каква скорост и посока, дали има ускорение, дали има тромб или плака. И сега, когато в болницата провеждаме наблюдение за атеросклероза (той трябва да се прави след 50-годишна възраст, а при тежки рискови фактори и по-рано), откриваме плака още в най-ранната фаза на нейното развитие. Тоест виждаме съда и засичаме промени вътре в него до 1/10 от милиметъра. Ако има плака от 1-2-3 мм, я засичаме и виждаме каква е нейната характеристика – дали е опасна, или още не е.


 -Как се лекува атеросклерозата?


- Има три вида лечение – едното е с медикаменти и ако се хване в ранна фаза може да се постигне забавяне на процеса. С напредване на болестта се прилага така нареченото ендоваскуларно лечение. При него след като се диагностицира стеснението или запушването, под рентгенов контрол, се вкарва катетер и с един балон се разиширява стеснението. На мястото на това стеснение се поставя пластинка - стент и той пречи артерията отново да се стесни на същото място. При по-тежки напреднали случаи може да се извърши оперативно лечение. Хората трябва да знаят, че сериозните заболявания се развиват, когато има душевен дискомфорт – когато човек е нещастен, нереализиран, под стрес. Затова е важно да живеят разумно, да се радват на удоволствията. Те не са в притежанието на коли и имоти, а в ценностната система.


-Казвате, че сърцето не е просто мускул...


-То е и мускул, и не е мускул. То е под контрол на съзнанието. Организмът ни е сложна система, не можем да разделяме човека на сърце, на черен дроб и т.н. Мозъкът управлява всичко. Съзнанието управлява човека. Освен под контрола на хормони, ендокринна система и клетъчна защита, целият организъм е най-вече под контрола на съзнанието. Когато то е увредено частично или по-тежко, тогава цялата координация пада и ставаме жертва на различни заболявания.


-Твърдите, че не тлъстите храни ни разболяват от атеросклероза?


- Мит е, че като човек  яде тлъсти храни, ще се разболее от атеросклероза. Има хора, които са вегетарианци или постоянно пазят диета и са с висок холестерол и други, които си хапват бекон, сланина, а съдовете им са чисти. Холестеролът, сам по себе си не е достатъчен, освен ако не е с много високи стойности, за да се развие атеросклероза. Много  важна е защитата, която има човек и по-специално състоянието на стената на кръвоносните съдове, която е с огромна предпазна роля. Тя не позволява на различни вредни фактори – холестерол, високо кръвно, токсини да я увредят. Известен факт е, че човешката защита отслабва при срив в психиката. Ако някой изпадне в депресия  например, неговата защита тотално пада.


-Как ще се решат проблемите в здравеопазването?


-Един от сериозните проблеми е, че различните политически сили не се обединяват. Здравна реформа не може да бъде извършена от един министър. Дори й гений да сложим няма да стане. Това може да се случи като се създаде голям консултативен съвет от специалисти – не само лекари, а и икономисти, финансисти, социолози, да се създаде програма и след това поетапно да се въвежда, без разлика кое правителство е на власт. Не може една Холандия да има 70 болници, а ние да имаме 300-500 болници. Това е нереалистично и не функционира. Как смятате, в частна болница може ли да се краде? Тоест частникът да краде от себе си - няма как! Гигантският дефицит, който се получава в държавните болници на какво се дължи? На кражби или на неправилно управление, или и на двете... Ако те са търговски дружества, с дефицит от десетки или стотици милиони, защо не фалират? Защо държавата покрива дефицити и от кой джоб излиза покриването на тези дефицити – от нашия и вашия.   


-Трябва ли да има няколко здравни каси?


-Да, трябва да има няколко каси и здравни осигуровки на различни нива. Това е сложно нещо и сегашния министър няма да го направи. Никой не може, както и смешният бивш министър нищо не можа да направи освен тая глупост с отпечатъците, която падна в момента, в който той падна.


-Откъде идва насилието и омразата, за които пишете в книгата си „Насилието – начин на живот”?


-Идват от вътре в нас, от нашето его. Едно е човек да иска да се реализира като индивидуалист, друго е да се води от егото, което желае  власт и пари. Желанието да властваш над околните, не носи нищо добро нито за тях, нито за самия човек, нито за обществото. Разрушително и самоунищожително е, но някои диктатори си живеят така дълго време щастливо.


Защо в Източна Европа боледуваме повече

Социалните катаклизми са една от основните причина за развитие на тежки сърдечно-съдови и онкологични заболявания, казва професорът. Това се случи и с Източна Европа. Когато падна Берлинската стена в тези страни рязко се увеличиха сърдечносъдовите заболявания. Бумът не беше само заради това, че хората ядяха по-малко, а защото страдаха. Постокомунистическата  държава, която в момента сме създали е с много дефекти и те се отразяват и на съзнанието ни. По отношение на духовните ценности ние сме загубено поколение. Старият морал беше до голяма степен фалшив, но имаше някакви формулировки и дефиниции. Беше заместен от създаването на едно консуматорско общество с пазарни отношения и основната ценност стана печалбата, казва Лъчезар Гроздински.

текстът е публикуван във в. "Златна възраст"

Последно променена вПонеделник, 12 Юни 2017 13:29
Banner 468 x 60 px