Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Гръбнакът - ключ за добро здраве и активен живот

Гръбначният стълб е изключително важна част от човешкия скелет, която поема основното натоварване на тялото. В древни времена лекарите са смятали, че в гръбнака е съсредоточена енергията и жизнената сила на човека.
Всяка жена рано или по-късно се сблъсква с различни проблеми, свързани с гърба. Ние дори и не се замисляме за последствията, до които води преместването на някоя тежка саксия с цвете у дома или носенето на големи торби с продукти. Като пренапрягаме мускулите на гърба сами си вредим. В здравия гръбнак е ключът за доброто ни физическо състояние, а всекидневното му пренатоварване ни създава сериозни проблеми след време, включително и разстройство на нервната система (раздразнение, страх, гняв, обида, сълзи).


Болката в гърба измъчва по-често жените
Болки в гърба изпитват периодично повечето хора, но статистиката сочи, че жените страдат по-често от подобни оплаквания. Младите жени правят доста жертви в името на модата и красотата за сметка на здравето си. Те подлагат тялото на си на невероятни изпитания на издръжливост на студ, но преохлаждането му може да доведе до куп гинекологични и бъбречни проблеми, болка ниско в корема, а после и в кръста. За болките си в гърба "работим" докато седим в неправилна поза пред компютъра в службата или докато гледаме телевизия у дома.


Гръбначен стълб и бременност
Износването на плода по време на бременността и грижите за бебето след това също натоварват гърба. В последните месеци преди раждането центърът на тежестта на тялото се измества и се появява на всички известната болка в гърба и мускулите. За жените е важно да съумеят да съхранят гръбначния си стълб по време на този тежък период от живота си. Мускулната маса при тях е с 1/3 по-малка отколкото при мъжете, а се налага да напрягат гърба си доста по-често.
В съвременния живот всеки от нас изпитва дефицит на ласки и нежност, възможност да релаксира, да свали напрежението - душевно и телесно. Разпространен и ефикасен нелекарствен вметод за лечение на болки в гърба се явява мануалната терапия в съчетание с лечебен масаж, рефлексотерапия и подходяща гимнастика. С тези методики без болка можем да се избавим и от серизни проблеми с гръбнака.
Може и да не подозирате, че имате някакво притискане в областта на гръбнака, който влошава кръвоснабдяването на целия организъм. Жените не предполагат, че в много случаи някои гинекологични заболявания се развиват поради проблем с поясната част на гръбнака. Редовното посещение на кабинета по мануална терапия и периодичните лечебни масажи ще ви помогнат да се избавите от гинекологични страдания, свързани със застойни явления.
Всяка млада жена, на която й предстои да ражда е длъжна да полага грижи за себе си, за да е здраво и детето й. Известно е, че ако бъдещата майка има изкривяване на гръбнака, то в 50% от случаите бъдещото й дете ще е със същия проблем.
За всяка жена е важно раждането й да мине гладко, бързо и с минимален риск за живота на детето. Лекарите съветват да се прави специална гимнастика, а след третия месец е добре да се ходи и на мануална терапия. С благоприятното въздействие на тези методи още по време на ранната бременност може да се елиминира дискомфорта в гърба и да се осигури благоприятно раждане на бебето.
Болката в гърба, каквато и да е тя не бива да се търпи, а да се направи консултация с опитен невролог или мануален терапевт, за да се открие истинската причина за нея и да се подходи индивидуално за отстраняването й.
След като специалистите ви назначат адекватно лечение ще усетите тялото си леко, с прилив на вътрешна сила и добро настроение. А болката в гърба и краката едва ли повече ще ви безпокоят. Ще се наслаждавате на пълноценен живот без ограничения и болка.

Последно променена вПонеделник, 05 Март 2018 10:42

Banner 468 x 60 px