Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Стимулирайте паметта си

Защо понякога помним всякакви излишни дреболии, а забравяме най-важното? Как е възможно да си спомняме съучениците от първи клас, а да не се сещаме за името на новата позната от последната командировка. Откъде в главата ни изскачат отдавна забравени събития и то в най-неподходящия момент. За да си отговорим на тези въпроси трябва да разберем какво представлява паметта и как функционира тя.
Механизмите на паметта са съвсем прости. Мозъкът се състои от милиарди неврони. И всеки от тях е свързан с други десетки хиляди. И тези връзки между тях се появяват, изчезват, образуват се нови. Те са основата на нашата памет.
За съжаление тя е много капризна и връзките между невроните имат свойството да изчезват за дълго, а понякога и завинаги. Мозъкът не желае и не може да си позволи да съхранява прекалено голям обем стара и ненужна информация. Затова периодично я заменя с по-актуални и важни данни.
Паметта може да загуби част от информацията си в резултат на инсулт или травма. Невроните започват постепенно да умират, когато до тях не достига кръв, носеща кислород и хранителни вещества. И съхранената в тях информация не може да се възстанови, ако физическият й носител е унищожен.
С възрастта проблемът свързан с отслабване на паметта става все по-актуален. При съвсем младите хора връзките между невроните се образуват много бързо.
Всичките неврони са налични в мозъка на детето още в момента на раждането му и при по-нататъшното му развитие тече процес на постоянно образуване на връзки в продължение на почти 20 години. Децата учат толкова лесно, тъй като новите връзки се образуват почти непрекъснато и всяка информация, която детето запомня, веднага се съхранява в дълговременната памет. С възрастта обаче тези процеси се забавят.
Към 25-30 години скоростта на образуване и разрушаване на връзките става приблизително еднаква и ние помним и забравяме еднакво - колкото информация "поемаме", толкова и "изхвърляме". След 50 годишна възраст обаче, започва дегенерация на невроните и те постепенно загиват. Всеки 10 години възрастният човек губи около 30 г от сивото вещество. Когато човек приближи 80-те, мозъкът му става по-лек с около 100 г, а това означава, че губи милиарди неврони и още повече връзки. И естествено цялата съхранена в тях информация изчезва завинаги с тях. За щастие главният мозък може да се тренира, така както и мускулите.


Настройте мозъка за работа
Преди да пристъпите към сериозни занимания, свързани с активна мозъчна дейност, е добре да се концентрирате върху предстоящата си работа, да "изчистите" ума си от всичко излишно, което ви занимава. Пуснете любимата си музика, която ви стимулира за работа, изпълнете няколко упражнения за отпускане. Не се захващайте с важни дела непосредствено след хранене. След като сте хапнали, обикновено активността на мозъка значително пада.
Добре е да планирате заетостта си по едно и също време през деня и преди всяка мозъчна "атака" направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, мислено се усмихвайте на себе си. Тези елементарни техники правят чудеса преди изпит или публични изяви.


Отворете широко устата и поемете дълбоко дъх
Направете го няколко пъти като леко масажирате мускулите на челюстта.
Когато до мозъка достигне повече кислород, той помага да концентрирате по-добре вниманието си. Широко отворената уста в комбинация с масаж на мускулите стимулира работата на многобройните нерви, които свързват мускулите на челюстта с главния мозък.
Правете това просто упражнение 1-2 пъти седмично.


Танцувайте
Може да ви прозвучи невероятно, но танците са сред най-ефикасните упражнения за мозъка. Те доставят удоволствие, позволяват ви да се срещате с други хора. Докато се движите в ритъма на музиката, вие сте принудени да следите внимателно стъпките и ситуацията, което изисква от мозъка бърза реакция и добра съсредоточеност. Въртенето пък стимулира вестибуларния апарат чрез вътрешното ухо и тренира чувството за равновесие и координация.
Развивайте сетивата си
Вземете в ръце различни предмети със затворени очи. Определете с пипане формата им, почувствайте материала, от който са направени, помиришете ги.
Опитайте се да включите телевизора и да намерите предпочитания от вас канал със затворени очи или пък да отключите автомобила си без да гледате в ключалката, като я напипате с ръце. Правете подобни елементарни упражнения всеки ден.


Махове
Под звуците на любимата ви музика направете няколко енергични маха с лявата ръка напред назад. След това изпълнете няколко маха и с левия крак.
После едновременно размахайте левия крак и лявата ръка напред назад. Същите упражнения повторете и с дясната ръка и десния крак. По 10 маха са достатъчни. Добре е да ги правите всеки ден.
Ето как действа тази проста гимнастика: движенията с лявата страна на тялото активизират творческата дейност и въображението, а движението на дясната ръка и крак - логическото и аналитичното мислене.


Нестандартни занимания
Опитайте се да измиете зъбите си например с лявата ръка (ако си служите обикновено с дясната или обратно).
Така вие задействате това полукълбо на мозъка, което е по-малко натоварено. Движенията, които извършвате с дясната половина на тялото си обикновено натоварват лявото полукълбо и обратно. Затова е добре да се опитате да изпиете сутрешното си кафе, докато държите чашката с "другата" ръка, а не тази, която обичайно използвате. Изпробвайте да извършвате и някои други елементарни действия с нея - да си отваряте вратата, да вдигате телефонната слушалка или да си закопчаете копчетата на дрехите.


Храна за сивите клетки
Върху работата на мозъка влияе правилното хранене. Тези, които искат да усилят паметта си, е добре да се придържат към специална диета.
Това съвсем не означава, че трябва да се хранят единствено с полезни храни и да пренебрегнат това, което им е вкусно.
Достатъчно е да увеличите дела на полезните храни и да ограничим вредните.
Аминокиселини - повишават работоспособността. Можете да си ги доставите от млечни продукти, орехи, бобови
Въглехидрати - осигуряват енергия. Яжте пълнозърнест хляб, картофи, макарони.
Витамини (особенно А, С, от група В, Е) - действат като антиоксиданти, действат добре на нервите, подобряват кръвообръщението. Съдържат се в плодовете, зеленчуците, растителните масла.
Минерални вещества, микроелементи (калий, калции, магнезии желязо, бор)-влияят върху обменните процеси и върху образуването на кръвта. Има ги в изобилие в плодовете, зеленчуците, млечните продукти, ядките, семената.

Banner 468 x 60 px