Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

25 болести се причиняват от тютюнопушенето

Д-р София Ангелова дм е специалист по белодробни болести и Председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал. От 1991г. е със специалност по вътрешни болести, а от 1995г. по белодробни болести. През май 2014г. защитива дисертация на тема: „Влияние на факторите на тютюнопушенето върху здравето на пушачите и нови методи за лечение на никотинизма”. Член е на Дружеството по белодробни болести и на Европейското респираторно дружество.

- Д-р Ангелова, какво мислите за идеята на вицепремиера Валери Симеонов за връщане към "мекия режим" на тютюнопушене у нас - 50% от площта на заведенията да бъде за пушачи, като се върнат салоните за пушачи и за непушачи?

- Като специалист по белодробни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести съм категорична, че не трябва да се връща тютюнопушенето в заведенията, макар и за 50% от площта им. Защото това ще е огромна крачка назад в развитието на нашата страна. Ние сме европейска държава, член на ЕС, и трябва да се движим по европейските директиви. А директивата, която се базира на Конвенцията за контрол над тютюна, гласи да не се пуши в обществени заведения. Освен това тези 50% от площта на заведенията, в които искат да се пуши, нарушават Закона за безопасни и здравословни условия на труд. Защото в заведенията работят хора, които не пушат. Те не са само място, в което да си изпиеш кафето или да се нахраниш. В заведенията има и служители, които са непушачи. Те имат правото съгласно чл. 48 от Конституцията, ал. 5, да работят при безопасни условия на труд. Затова съм категорична, че дори тези 50 на сто нарушават закона.

- Какви са вредите от тютюнопушенето?

- Тютюневият дим вреди на всички органи – от главата до петите. Вреди не само активното пушене с вдишване на основния дим, вреди и пасивното пушене, което представлява поемане на цигарен дим, издишан от друг човек. В него се включват димът, издишан от пушача, димът от горящия край на цигарата, димът от горящата хартия и добавки в цигарите. Производителите на цигари влагат в тях добавки с цел да увеличат количеството на свободния никотин, който достига до мозъка, стига се до по-бърза пристрастеност и купуване на по-голямо количество цигари. Тютюнопушенето е единственият фактор, отговорен за почти всички белодробни болести, сърдечно-съдови и ракови заболявани. Общо 25 болести се причиняват от тютюнопушенето. Всеки човек решава дали да пуши и да приема токсичните газове, или да не пуши и да не ги поема. По последни данни от 2009 г. тютюневият дим съдържа 8400 токсични вещества.

- А как се отразява пасивното пушене и най-вече на децата на пушачите?

- За съжаление немалък брой от българските жени пушат и по време на бремеността си. Тези бъдещи майки трябва да знаят, че дете, което е опушвано в утробата, получава по-малко кислород, защото въглеродният монооксид от тютюневия дим се свързва с хемоглобина, образува се въглеоксихемоглобин, който пречи на кислорода да достигне до плода. Рискът за такива деца е те да се родят с поднормено тегло. Те боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища, от отити, ларингити, бронхити. При такива деца има 50% по-висок риск от развитието на астма. Родители, които пушат при децата си, също застрашават наследниците си от развитието на астма с 50 на сто. Родителите, които имат деца с астма и пушат, пречат на контрола върху това заболяване. Тютюневият дим подтиска ефектите от медикаментите. В моята практика имам доста случаи на деца, които използват инхалаторни медикаменти, но състоянието им се влошава. Родителите негодуват срещу лекарите, че не могат да помогнат на детето им, но се оказва, че пушат у дома и в негово присъствие. Тяхното дете не може да подобри състоянието си, защото тютюневият дим пречи на лекарствата да му помогнат.

- Какво е мнението Ви за модерните напоследък т. нар. „цигари без дим”?

- Това е поредният номер на тютюневата индустрия. Те заблуждат хората, че тези нови цигари не димят, не горят. А тези цигари миришат на изгоряло. Ако стоите до човек, които пуши такава цигара, от него излиза също аромат на изгоряло. Тютюневите компании заблуждават, че тютюнът не гори на 300 градуса и се "изпарявал” само никотина. Въпреки че е непонятно как ще се изпари само той. А останалите вредни вещества от катрана? 8400 токсични вещества се отделят при процеса на горене. Какво се случва с тях? Трябва наистина да се изследва какво съдържа този дим от "бездимните цигари”. И при тях има пасивно пушене, щом има аромат на изгоряло. Човекът, който стои до пушача, усеща този аромат на изгоряло, Считам, че и при 300 градуса температура тютюнът гори и се отделят токсични вещества.

- Пълната забрана за тютюнопушене обаче не се спазва в някои от заведенията. Какви мерки са нужни – да се засили контрола, да се повишат глобите или да се работи в посока повишаване на здравната култура на българина?

- Политиците трябва да се замислят върху това не да отменят закона, а върху мерки, с които да се спазва закона и да контролират спазването му. Тук трябва държавата да се намеси активно, да се включат и други институции. Ние мисионерите се борим, но не успявамме да се справим с този проблем. Ролята на политиците е не да отменят законите, а да се погрижат за спазването им. Както ние лекарите се грижим за здравето на хората, политиците също трябва да имат за приоритет човешкото здраве.

Миналата неделя се проведе международна кръгла маса, на която имахме възможността да чуем Министъра на здравеопазването на Ирландия. Там пушачите са едва 22%. Но в Ирландия цялото правителство е мобилизирано в контрол на спазването на закона за пълна забрана на тютюнопушенето и дори забрана на рекламите. Защото рекламите на цигари въздействат на децата. Такъв трябва да е подходът и у нас – с участие на политици и институции. Законът за тютюнопушенето е равносилен на Закона за движение по пътищата. Толкова жертви има по пътищата, Законът за движение по пътищата не се спазва, трябва ли да го отменим тогава? Напротив. Трябва да съблюдаваме спазването му. Същото е и със Закона за тютюнопушенето, тъй като и пушенето отнема човешки животи.

- Организирате кампания за безплатни прегледи на пушачи, кога ще започне?

- Като неправителствена организация, която се грижи за здравето на хората и за профилактика на белодробните заболявания, от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести организираме кампания за безплатни прегледи за пушачи с подкрепата на Столична община, която ни предоставя флуорограф. С него и със сприометър ще изследваме активни и пасивни пушачи, както и бивши такива. Кампанията стартира на 10 май. Записването ще става на тел. 070010126 (на цената на градски разговор) от 10 до 17 ч. всеки работен ден. Два пъти в месеца ще успеем да преглеждаме до 30-35 човека. Целта е да направим доброволен скрининг, с който да направим ранна диагностика на болестите, причинени от тютюнопушенето. Кампанията е част от кампанията "За живот без тютюнев дим", която през 2016 г. навърши 15 години.

http://www.kmeta.bg

Последно променена вПетък, 04 Май 2018 07:57

Banner 468 x 60 px