Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Нова крачка в борбата с най-смъртоносния тумор при жените - рака на гърдата.

Изследване на рак на гърдата, проведено в IRB Barcelona, идентифицира ключовата роля на р38 за защита на туморните клетки срещу прекомерното натрупване на ДНК увреждане, което в противен случай би причинило клетъчна смърт.

Съобщава се, че блокирането на р38 увеличава смъртта на туморните клетки, като по този начин причинява свиване на туморите. Комбинацията от р38 инхибитори и химиотерапевтични лекарства укрепва, ускорява или удължава антитуморния ефект при тумори, произхождащи от пациента, отгледани в мишки.

По-голямото познаване на механизмите, които допринасят за оцеляването на туморните клетки, е от ключово значение за тяхното преодоляване. Изследването, публикувано в списание Cancer Cell, ръководено от Ангел Р. Небреда, изследовател на ICREA в Института за изследване на биомедицината (IRB Barcelona), разкрива нов защитен механизъм за туморни клетки при рак на гърдата и идентифицира нови терапевтични цели за лечение на това състояние. Изследването е финансирано от конкурси за конкурентоспособна и "Доказателство за концепции" от Европейския съвет за научни изследвания (ERC).

Резултатите показват, че протеинът р38алфа (р38 от сега нататък) защитава туморните клетки чрез включване на механизъм за възстановяване на ДНК. В тази връзка р38 предпазва туморните клетки от прекомерно натрупване на ДНК грешки или мутации. "Туморни клетки по своята същност са склонни да натрупват увреждане на ДНК, но в някои от тях това натрупване е по-голямо и ние наблюдаваме, че тези клетки са по-зависими от активността на р38", обяснява Nebreda.

Ракът на гърдата е най-смъртоносния тумор при жените, причинявайки 521 000 смъртни случая в световен мащаб всяка година. Експериментите бяха проведени в модел на мишка, характеризиращ се с развитието на тройно негативни тумори на гърдата. Този вид тумор представлява 15% от случаите на рак на гърдата и единственото лечение досега се състои от генерична химиотерапия.

Изследователите са използвали р38 инхибитори, за да блокират действието на този протеин в туморните клетки. Тези инхибитори вече са били използвани в клинични тестове, включващи пациенти, но за други заболявания. В това проучване р38 инхибиторите се комбинират с класически химиотерапевтични лекарства, наречени таксани. Както се очаква, клетките, лекувани с комбинирана терапия, показват по-голямо натрупване на геномна нестабилност, т.е. те носят повече ДНК увреждания и по-голям брой хромозомни вариации. Следователно, много от тези клетки умират и туморната маса се свива значително.

Учените са използвали девет тумора от пациенти, отглеждани на мишки. В седем от тези тумори, включващи ER и тройно отрицателни, р38 инхибиторът укрепва, ускорява или удължава антитуморния ефект на таксаните.

"Таксаните предотвратяват клетъчното делене, като увреждат хромозомите и причиняват хромозомна нестабилност. Както се подозира, тъй като р38 пречи на това действие, ако изключим функцията на този протеин в клетките, те губят защитата си, а таксаните могат да бъдат по-ефективни ", обяснява Бегона Кановас, докторант на Ла Каикса и първи автор или изследване заедно с Ана Игея, постдокторант и настоящ IRB Barcelona Alumnus в Университета във Виго.

Изследователите също така смятат, че са намерили възможно обяснение защо две от изследваните тумори не отговарят на лечението, като по този начин позволяват диференциация между пациентите, които могат да се възползват от тези, които няма да го направят. Те отбелязват, че ефективността на лечението зависи от степента на хромозомна нестабилност на туморните клетки. Колкото по-голяма е нестабилността, толкова по-ефективно е лечението.

"От гледна точка на приложенията, това е една от най-интересните резултати от това изследване, тъй като има ясни методи за измерване на хромозомната нестабилност в туморите. Но нашите открития трябва да бъдат потвърдени при по-голям брой тумори от пациенти ", казва Небрада.

"Надяваме се, че тези проучвания ще бъдат направени или в сътрудничество с нашата група, или в други лаборатории и ако резултатите бъдат потвърдени, фармацевтичната индустрия ще поеме водеща роля в извършването на опитите за тестване на ефективността на комбинираното лечение при пациенти" , добавя той.

В допълнение към ERC, това проучване беше подкрепено от Министерството на икономиката и конкурентоспособността на Испания, правителството на Каталуния и Фондацията BBVA. Работата беше извършена в сътрудничество с Roger Gomis, специалист по рака на гърдата, и Travis Stracker, специалист по геномна нестабилност, както в IRB Barcelona; Ева Гонзалес-Суарес и Виолета Сера в IDIBELL и VHIO, съответно в Барселона; Университета в Цюрих, Швейцария и Университета в Остин, САЩ.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px