Вход
обновено 8:39 AM EEST, Aug 28, 2019

Защо европейците предпочитат хомеопатията?

Този комплементарен лечебен метод неслучайно е толкова харесван не само в Европа, но и по цял свят от пациенти и лекари. Причините за популярността му са свързани с неговото дълготрайно положително въздействие върху организма и строго индивидуалния подход при лечение.
В Здравен мониторинг, направен в Германия (проучване на фондация Бертелсман, 2014 г.), например, над 80% от анкетираните са отбелязали, че общото им здравословно състояние, както и психическото им състояние са се подобрили, а здравословните им проблеми са получили облекчение с помощта на хомеопатията¹. Тази субективна оценка се подкрепя от голям брой международни клинични проучвания, с клинично значими резултати, доказващи облекчаването на болестните симптоми и подобреното качество на живот на пациентите след прилагане на хомеопатично лечение². Други изследвания документират значителното намаляване на употребата на конвенционални медикаменти, когато се използва хомеопатична терапия – например 50% по-малко прием на антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища³. "Напълно доволни" и "много доволни" са много по-често здравноосигурените пациенти, които ползват хомеопатични услуги, показва немското проучване.

Д-Р ДОРА ПАЧОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ ХОМЕОПАТИ В БЪЛГАРИЯ


Хомеопатията е харесвана повече отвсякога и в Австрия. Проведена в началото на 2018 г. анкета показва, че над 70% от австрийците вярват в нейната ефективност, над 60% я използват и препоръчват на болен приятел или човек от семейството си. А над 88% смятат, че хомеопатията и конвенционалната медицина би трябвало да вървят ръка за ръка. Такива са и препоръките на Световната здравна организация, чиято стратегия за 2014-2023 г. стимулира по-добрата интеграция на хомеопатията и останалите комплементарни терапии в здравеопазването, както и по-доброто им взаимодействие с конвенционалната медицина.

Д-Р ЕЛЕН РЕНУ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИТЕТ ПО ХОМЕОПАТИЯ


Вече има успешни примери за подобно ефективно взаимодействие в създадени центрове по интегративна медицина, както и болници, в които е интегрирана хомеопатичната терапия в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Великобритания и др., За първа болница от интегративен тип у нас може да се посочи сливенската МБАЛ ”Х.Димитър”, където с голям успех вече се интегрират хомеопатията и Шуслеровата терапия като допълнителен лечебен метод. От 2017 г. хомеопатично лечение се въвежда и в отделението по нервни болести при диагнози като травми, инсулти, парализи, тикове, главоболие, неврози, периферен болков синдром, депресии, вертижен синдром и др. Нерядко се налага с хомеопатия да се лекуват алергични реакции и нежелани странични ефекти на конвенционални медикаменти, съобщиха организаторите на Международния хомеопатичен симпозиум.

 

Д-Р ЕДУАРД ДЕ БЬОКЕЛАР, ПРЕЗИДЕНТ НА МЕЖДУНАРОДНАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ВЕТЕРИНАРНА ХОМЕОПАТИЯ


Източници:
(1) Böcken J, Braun B, Meierjürgen R (Hrsg.): Gesundheitsmonitor 2014 – Bürgerorientierung im Gesundheitswesen. Kooperationsprojekt der Bertelsmann Stiftung und der Barmer GEK
(2) Teut, Michael: Versorgungsforschung zur Homöopathie.
(3) Behnke, Jens: Vorteile der Homöopathie für Patienten und das Gesundheitssystem.

Последно променена вПонеделник, 26 Ноември 2018 20:04

Banner 468 x 60 px