Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Биологична обратна връзка (биофийдбек)

 
Целта на прилагане на биологичната обратна връзка е човек сам да се научи да си помага и да няма повече нужда от нас.
Основен принцип в регулирането на всяка функция в човешкото тяло е принципът на обратната връзка (фийдбек), който крепи динамичното равновесие (хомеостаза), т.е. всичко необходимо за поддържането на здравето и живота на тялото.Под въздействието на различни външни или вътрешни фактори отделни функции отслабват (хипофункция) или се активират прекомерно (хиперфункция) и равновесието се измества трайно, пораждайки различни нежелани състояния или симптоми. Най-честите причини за появата на симптоми са от психичен характер.  Те са най-интензивни, когато сме будни, и  често ни натоварват прекомерно, като изчерпват бързо ограничените ресурси на тялото. Затова то се освобождава от психичните функции по време на сън, като ги изключва, и така, оставено само на себе си, възстановява своето функционално равновесие.

Възстановителните процеси на тялото му носят удоволствие и наслада, а задоволяването на физиологичните потребности (храна, вода, сън) се възприема като възнаграждение. И обратното, процесите на изчерпване и изтощаване на тялото се възприемат като неудовлетворение и наказание. Удоволствието поражда симпатия и привличане, а наказанието – антипатия и отбягване, което е в основата на най-древната и най-устойчивата общочовешка оценъчна система – афектно-емоционалната.
 
 

Чрез възнаграждаването и наказването новороденото получава първите си житейски уроци и те се превръщат в основа както на неговото психично и телесно здраве, така и на цялостното му поведение и взаимоотношения. Стъпка по стъпка (формиране, шейпинг) или скокообразно (фейдинг) детето формира инструментите си на поведение, с които си служи цял живот, въз основа точно на възнаграждаването и наказването, което в поведенческите невронауки се нарича инструментално учене.

Биологичната обратна връзка е метод в приложните невронауки. Практическото му използване има основна цел да научи човек самостоятелно да се справя с нежелани симптоми и състояния. За практикуването на упражнения с биологична обратна връзка не е от значение дали е поставена медицинска диагноза или каква е тя, нито какви са психологическите причини за симптомите (травми от миналото, стрес и т.н.). Тъй като симптомите са свързани с тялото, упражненията с биологична обратна връзка се фокусират върху естествения начин, по който работят човешкият мозък и тялото при справяне с последиците от стрес и натоварване, било то физическо, умствено или емоционално. Конкретното ѝ съдържание, дейности и активности се конструират индивидуално за всеки. Използвайки последните достижения на невронауките в комбинация с апаратурни методи с биологична обратна връзка, нашите комплексни решения връщат естественото равновесие в човешкото тяло и създава устойчив механизъм за самостоятелно поддържане на това равновесие в бъдеще.

Упражненията с биологична обратна връзка е система за трениране на естествените способности на организма за саморегулация чрез прости последователности от обикновени дейности. Целта й е да отстрани конкретни нежелани симптоми от една страна, а от друга – да създаде в човешкото тяло устойчив механизъм за самостоятелно справяне в бъдеще.

Научен консултант в изследванията - Доктор Стоян Везенков

 

Научен консултант в провежданите изследвания в „Центъра по приложни невронауки“ за прилагане на биологичната обратна връзка (биофийдбек и неврофийдбек), както и изследвания върху ефективността на практики и методи от приложните невронауки е доц. д-р Стоян Везенков.

  • Магистър по молекулярна биология от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.
  • Магистър по ерготерапия от Русенски Университет „Ангел Кънчев“.
  • Доктор по невробиология от Георг-Август Университет в Гьотинген, Германия.
  • Сертифициран неврофийдбек терапевт Институт по Неврофийдбек в Мюнхен, Германия.
  • Доцент по физиология в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.
  • Автор е на книгите „Приложна неврофизиология на човека – биофийдбек и неврофийдбек“ и „Соматична поведенческа терапия – биофийдбек парадигми, проблеми, приложения, ефикасност“, както и на множество научни статии в областта на приложните невронауки.
    • Водил е множество лекции в чужбина и страната, както и семинари, уъркшопи и обучения за биологичната обратна връзка и нейните приложения, както и по неврофийдбек и ЕЕГ-неврофийдбек.
     
 д-р Стоян Везенков

тел.: 0885929995, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 
 
 
 

Медия

Последно променена вПонеделник, 20 Май 2019 17:37

Banner 468 x 60 px