Вход
обновено 5:42 PM EEST, Sep 22, 2019

Балансираното хранене - пътят към здравия дух и здравото тяло

Все по-често в Интернет пространството се сблъскваме с лица, стоящи зад сайт, акаунт в социална мрежа или прявят т.нар. “влог” (обработено заснето видео на определена тематика), които настоятелно се опитват да прокарат идеята за “online coach” и в България. Що се отнася до естеството на самото понятие, то може да бъде разгледано като виртуален треньор, чиито отговорности включват: изготвяне на хранителен режим, тренировъчна програма, няколко видео срещи или провеждане на кореспонденция чрез социален чат и всичко това срещу заплащане. От самото определение може да стигнем до извода, че инструкторът е заменен с онлайн услуга, която за нас като потребители е достъпна, невинаги изгодна, а рядко и полезна.

          Стотици хора всеки ден търсят в Интернет ресурсите начини за намаляне на теглото си, упражнения и диети. Ако намерят безплатни, то това е повече от добре дошло. Доста от нас са изпробвали споделяните трикове за по-слаба талия в сайтове и форуми, с надеждата да изваят фигурата си до лятото.

          Е, т.нар. online coach-ове чакат точно това. Те винаги са наразположение, когато бъдем вдъхновени от идеята да отслабнем. Можем да ги намерим къде ли не - като започнем от Facebook и спонсорираните реклами, приятно заинтригуващи нашето мотивирано съзнание.

          С какво всъщност се сблъскваме, когато се използваме услугите на online coach?

          На пръв поглед, срещу заплащане, получваме пакет от тренировъчна програма и хранителен режим, както и едно голямо хвърчато обещание, че  към пакета има онлайн наблюдение. Но най-големият негатив на тези оналайн треньори (“помощници в отслабването”), всъщност е опасността, която създават за човешкия организъм.

          Отговорът на въпроса “Защо тези онлайн инструктори могат да ни навредят?” се крие в пирамидата на хранене, която нагледно разкрива приоритетно подредени елементи. Всяко стъпало изгражда модел, който може всеки от нас индивидуално да следва.  

          За да изградим полезен и ефективен за нас хранителен режим, не е необходимо да инвестираме в гореспоменатите програми, които на думи обещават постигане на нашата главна цел.

          Пирамидата разкрива местата, които заемат правилното хранене, тренировките, физическите нужди като сън и почивка, стреса и суплементите. В основата на всяка промяна е правилното хранене. Ако успеем да създадем един балансиран прием на хранителни продукти, ще повишим показателите на имунната ни система и качеството на живот. Научно доказано е, че сънят е подвластен на количеството храна, която консумираме непосредствено преди да заспим. Колкото повече ядем вечер, толкова по-натоварен е организмът. Вместо да си почива, той трябва да работи, защото ние му даваме индикация, че в нас има вещества за преработка. Затова на първо място трябва да разберем необходимостта от сън и почивка, обвързани с правилното хранене.

          Ако сте стигнали до тук и у вас напира интерес да разберете как да изготвите своя индивидуален хранителен режим, БЕЗ да наливате пари за online coach, то очаквайте продължението на тази статия. Във втората част вие ще научите:

  1. Кои храни да включите в дневния си прием.
  2. Кои плодове ще са вашите помощници в борбата с подкожните мазнини.
  3. Как да изчислите какво количество ви е необходимо, за да отслабнете и да поддържате желаното тегло.
  4. Откъде може да пазарувате чисти храни, без токсини и пестициди.
  5. Как да разпределите количестовто храна на ден според вашите цели.

          Очаквайте скоро…

                                      Интересно продълждние!

 

Последно променена вПетък, 24 Май 2019 06:48

Banner 468 x 60 px