Вход
обновено 6:42 PM EEST, Oct 11, 2019

Какво е EEГ неврофийдбек и как се използва в Центъра за приложни невронауки?

Методът ЕЕГ е открит от Бергер още 1929 г., но в последните години с увеличаване на изчислителната мощ на комютърната техника, преживява истински ренесанс. Оказва се, че всяко определено емоционално-умствено състояние на човека може да се прояви в конкретна електрическа активност на мозъка, която може не само да се прояви в ЕЕГ сигналите и да се визуализира, но и да се тренира съзнателно. Визуализирането на ЕЕГ сигналите обратно към човека, от когото се измерват и упражняването на съзнателен контрол върху тях, наричаме ЕЕГ неврофийдбек тренинг или само неврофийдбек (бълг. неврологична обратна връзка). Важно е да се отбележи, че неврофийдбек не използва никаква електрическа или магнитна стимулация, а само измерва наличната мозъчна активност и връща обратно само информация към човека от монитор под формата на аудио-визуални презентации или игри. Тоест човек наблюдавайки активността на собствения си мозък, постепенно чрез упражнения, може да се научи да влиза, излиза, превключва между различни състояния – релакс, повишено внимание, концентрирация или дори различни емоционално-вегетативни състояния. Може да се научи да разпознава своите индивидуални стрес реакции към различни стресори и да ги преодолява. Стресор е всеки стимул от средата или вътрешен конфликт, който предизвиква инстиктивни, безсъзнателни реакции на стрес, които с времето се превръщат в трайни нежелани състояния и модели на поведение, които не само че пречат на човека в ежедневието, но могат да предизвикат дискомфорт, лесна уморяемост, ниска работоспособност, емоционален дисбаланс или дори различни симптоми – безсъние, главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, задух, коремни проблеми, студени крайници и много други.

С ЕЕГ неврофийдбек тренингите могат да се овладеят постепенно не само индивидуалните стрес реакции, но и да се тренират конкретни състояния на мозъка, които подобряват рязко работоспособността, концентрацията, вниманието, съответно постиженията на човек при извършване на различни задачи – съкращаване време на реакция, взимане на бързи, но оптимални решения, водене на преговори, разрешаване на емоционални конфликти, бързо разтоварване и възстановяване след физическо, емоционално или умствено натоварване. Всички тези способности са от ключово значение в бурното и динамично ежедневие на съвременния човек за поддържане на висока ефективност, емоционално и физическо здраве, съответно високо качество на живот.

ЕЕГ сигнал може да се измерва, респективно тренира, от една, две, осем или 19 точки от главата на човека. Това е решение на неврофийдбек треньора в зависимост от задачите, които си поставят заедно с тренирания човек. В зависимост от способностите и уменията, които се упражняват се избира монтажа, броя на ЕЕГ каналите и местата, върху които ще се сложат ЕЕГ електродите. Тук е необходима отлична подготовка по неврофизиология и невроанатомия на неврофийдбек треньора, за да бъде ефективен в своята работа. В противен случай, работата му може да бъде крайно неефективна и ще бъде загуба на време и средства от страна на трениращия. Затова е необходима международна сертификация на треньорите от Световната или Европейска асоциация по биофийдбек и/или неврофийдбек. Всички, които не са сертифицирани международно или са минавали само местни обучения много е вероятно да бъдат неефективни в своята работа. Тук важи правилото, колкото повече базова подготовка и добро базово образование в областта на невронауките имат треньорите и колкото по-продължителен и богат тренингов опит имат те, толкова по-ефективна е тяхната работа. Но веднага трябва да се подчертае, че ефективността на резултатите, които могат да се постигнат в рамките между 20 и 40 сесии, зависят и от обучителните способности на тренирания човек.

Центъра за приложни невронауки разполага с най-съвременно оборудване за провеждане на неврофийдбек (ЕЕГ обратна връзка) и биофийдбек (биологична обратна връзка). С наличната 28 канална ЕЕГ неврофийдбек и биофийдбек система могат да се провеждат различни първоначални и диагностични изследвания, едно- и многоканални тренингови програми, изследване на евокирани потенциали при различни стимулации, както и измерване на периферни биологични сигнали (ЕКГ, ЕМГ, дихателна честота, вариабилност на сърдечна честота, температура, кожна проводимост, оксиметрия и др.), които дават информация и за работата на вегетативната (автономна) нервна система, типа нервна дейност, нейната реактивност, способност за саморегулация и много други параметри. Центърът разполага и с няколко 4-канални ЕЕГ тренировъчни системи, както и няколко 8-канални и 2-канални биофийдбек апарати за решаване на различни задачи и проблеми, както здравословни, така и при оптимизиране на представянето на човека в училище, университет, бизнес организации и за върхови постижения в спорта.

Биофийдбек и неврофийдбек треньорите в Центъра за приложни невронауки се обучават и методически се ръководят непрекъснато от изтъкнатия учен-изследовател и международно сертифициран неврофийдбек треньор Стоян Везенков, доктор по невронауки от Георг-Август Университет, Гьотинген, ФР Германия. Автор на множество статии и книги, хабилитиран доцент по приложна неврофизиология, д-р Везенков е един от малкото изследователи в България, които съчетават научните изследвания с практическото им приложение при повлияване на различни психосоматични нарушения (хипертония, мигрена, безсъние, синдром на раздразнено черво, тревожност, паник атаки, сценична треска, заекване и др.) Той е обучаван лично от класиците на ЕЕГ неврофийдбек тренингите Майкъл и Линда Томпсън, Канада, обучители на Световната сертифицираща асоциация по приложна психофизиология и биофийдбек (AAPB).

 София, ул. „Петър Бонев“ 4
 0896 65 05 63
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Banner 468 x 60 px