Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Лекари от две болници се обединяват, за да спасят живота на колега

Доказан анестезиолог, работещ в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е спасен от белодробна емболия от колеги от "Сити Клиник". В напрегнатата ситуация двете болници успяват да си партнират много успешно, в резултат на което е спасен човешки живот. 

Анестезиологът, работещ в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" отива на работа. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня. Лекарят влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата, но към обяд му прилошава. Направени са му спешни изследвания, които показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия - състояние почти несъвместимо с живота.

Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. Проф. Иво Петров веднага откликва.

Медицинският директор на Сити Клиник изпраща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", защото в такива случаи транспортирането е много рисково и е много възможно да се наложи реанимиране. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. Операцията минава успешно.

Белодробната емболия е диагноза, която изисква действие за минути. Статистиките показват, че в световен мащаб тези случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Положителен е фактът, че инцидентът се е случил в болница и са били взети бързи и адекватни мерки.

И въпреки конкуренцията между частни и държавни лечебни заведения, когато става въпрос за човешки живот, лекарите не се замислят. Целият екип на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изказва огромни благодарности към проф. Иво Петров и неговия екип, който сътвори поредното чудо! 

Държавна и частна клиника си партнират така, че резултатът да е положителен и това не е за подминаване. Добра новина, която показва, че всяко правило си има изключение и че нищо не е такова, каквото сме твърдо убедени, че е.

 http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px