Вход
обновено 1:22 PM EEST, Oct 16, 2019

Швейцарска седмица ИНОВАЦИИ ЗА ЗДРАВЕ в София

Форум и изложба представят иновациите в здравеопазването и медицинските технологии

24 септември 2019

Дигитализацията променя драстично живота ни като граждани, но и като пациенти. Какво означава това за всеки един от нас? За тези, които взимат решенията? Какви са решенията? Къде са предимствата? А къде се крия опасностите?

Първата Швейцарска седмица ИНОВАЦИИ ЗА ЗДРАВЕ (INNOVATION 4 HEALTH Week) в София (26 септември – 9 октомври 2019) представя авангардни иновации, чиято цел е да дадат силен цифров тласък за развитието на българското здравеопазване.

На 26 септември (четвъртък) посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен ще открие изложбата на открито „ИНОВАЦИИ ЗА ЗДРАВЕ”, посветена на швейцарски новости в медицинските технологии и фармацията, както и форума "от болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ".

Провеждан под швейцарски  патронаж, форумът "от болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ" ще събере близо 400 предприемачи, новатори и лидери в дигитализацията на здравеопазването от България. Форумът се организира от  Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването - сдружение на 19 члена, сред които и изявени швейцарски компании. Организаторите имат амбицията събитието да допринесе за оформянето на визия за модерна система на здравеопазване, откривайки пътища за ново сътрудничество и партньори. Над 40 говорители ще представят работещи решения в дигиталното здравеопазване в различни направления като системи за управление на грижите, големи данни и анализ, телемедицина и мобилни здравни технологии, диагностика, приложение на лекарствени терапии, киберсигурност, обществено здраве, управленски практики.

Между 26 септември и  9 октомври изложбата на открито ИНОВАЦИИ ЗА ЗДРАВЕ (INNOVATION 4 HEALTH), организирана от Българо-швейцарската търговска камара с подкрепа от Швейцария представя швейцарските постижения, ноу-хау  и иновации в здравеопазването, медицинските технологии, фармацията и храните. Лекарства и  здравни решения от бъдещето са тук днес: от лекарства, които бива  създавани с помощта на компютри до геномни тестове за  идентифицирането на ДНК-мутации в раковите клетки; от първата офталмологична генна терапия до пълно геномно профилиране за целево лечение. Изложбата е разположена в парка  пред Националния дворец на културата (при ъгъла на булевардите Фр. Нансен и Патриарх Евтимий).

За девета  поредна година Швейцария е определена като най-иновативната страна в света, като има и глобална водеща в сектора на медицинските технологии. Тук е и уникалният клъстър по науките за живота,  където световни фармацевтични компании си сътрудничат тясно с развита мрежа от фирми за медицински, био- и нанотехнологии. Пред последните години развитието на високотехнологичните медицински технологии бележи бурно развитие, давайки на Швейцария второ име – „Долината на здравето“: първокласни  изследователски институти, стартъпи, известни мултинационални компании, опит в прецизните технологии, напреднала усъвършенствана здравна система. Като глобален хъб на био технологичните иновации Швейцария е  в челото и на блокчейн технологиите  в здравния сектор. Няма друга страна в света, в която медицинските технологии да допринасят толкова  много за БВП, както това е в Швейцария!

Рецептата за швейцарския успех е “Иновации & Сътрудничество”: съчетаване на ясна визия за науките за живота, силни инвестиции в изследвания, развитие и иновации, както и партньорство между водещи университети и бизнеса.

Швейцарската седмица INNOVATION 4 HEALTH е организирана от Посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара съвместно с  Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Banner 468 x 60 px