Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Немърливото отношение към зъбите води до рак, сърдечни болести и ставни проблеми

През 2007 година Световната здравна организация гласува резолюция, която извежда заболяванията на устната кухина и зъбите като неглижирани и призовава, че трябва да им се обърне сериозно внимание, защото те са част от общото ни здраве и причиняват заболявания на другите ни органи. За тези заболявания разговаряме с д-р Николай Шарков.

Стоматологът е категоричен, че много кожни заболявания се дължат на болести в устната кухина. Той обяснява, че нелекуваните зъби, които имат грануломи и кисти могат да причинят частично опадане на косата. При такива оплаквания, е редно лекарят да изпрати пациента на зъболекар, за да се разбере дали причината не е в устата. В стоматологичните факултети в София и Пловдив вече има специална катедра, която се занимава с тези проблеми и ги открива. Доказано е, твърди докторът, че заболявания на сърцето, също могат да бъдат причинени от усложнения на зъбния кариес. Възможно е грануломи и кисти да причинят инфектиране на сърдечния мускул, което води до миокардити и перикардити. На нелекувани зъби се дължат и ставни заболявания. Най-страшната диагноза, която докторът произнесе е, че немърливото отношение към зъбите води много често и до едно от най-сериозните злокачествени заболявания - рак на панкреаса. А тютюнопушенето, употребата на алкохол и рязката смяна на горещи и студени храни могат да доведат до рак на устната кухина, от който в България се разболяват почти 500 души годишно. Затова д-р Шарков призовава, да стопираме заболяванията на устата чрез чести профилактични посещения при денталния лекар. Той е убеден, че зъбният кариес е победим. Причината за него се дължи на няколко фактора: на неправилното поведение на бъдещата майка по време на бременността, на неправилното хранене на детето, което продължава тези навици и като възрастен. Лошата и неправилна хигиена също са предпоставка за кариес. Киселинността, която се образува от плаката, разгражда емайла на зъбите, действа токсично и може да доведе до алергии. Обложеният език е сериозен симптом, че проблемът в устата може да е свързан с болест. Той подсказва за заболяване на горните дихателни пътища или стомашно-чревни проблеми. Лошият дъх също говори за стомашни проблеми, но най-вече за лоша устна хигиена.

Поставяме здравето си на последно място

Докторът ни дава пример за това как на повечето рекламни билбордове на застрахователни компании приоритетите са подредени в следния ред: 1.дом, 2.кола, 3.здраве. Това показва колко е грешна нагласата ни към живота. Обикновено зъболекарският кабинет се посещава при болка, когато вече проблемът се е появил. Според задължителното здравно осигуряване, за една година са предвидени пакети от един преглед и четири допълнителни дейности на които децата имат право. Изненадващото е, че само 20% от нуждаещите се деца са водени от родителите си на зъболекар, при условие, че голяма част от пакета е изцяло платена от Националната здравноосигурителна каса. Причината за това е, че родителите не се интересуват от правата на децата си.

Съвети за бъдещи майки

Докторът съветва грижата за зъбите на детето да започне още от бременността на майката. Тя трябва да е добре обучена за денталното си здраве. В Националния рамков договор се казва, че когато една жена е използвала правото си на годишен преглед, ако тя забременее, има право на втори безплатен преглед. Общопрактикуващият лекар, трябва да прати бременната при зъболекар, за да се следи статуса на зъбите, венците и устата й. Той трябва да и даде препоръки за устната й хигиена и начинът и на хранене от определени месеци на развитието на детето. Към 4-я, 5-я месец от бременноста, бременната трябва да увеличи храните, които съдържат калций, млечни продукти, защото тогава става бурната минерализация на твърдите зъбни тъкани на емайла на плода. По време на бременноста организмът на бебето се нуждае от незаменимите аминокиселини, които се набавят от месо, ядки, зърнени и бобови храни. Протеините и белтъците също са изключително важни през този период. Обикновено ние консумираме богата на захар и мека хара, а трябва да се храним с богата на белтъчини и твърда храна. Тя стимулира дъвкателния апарат. Продължителното дъвчене подпомага храносмилателната дейност на стомаха. Рафинираната захар е най-добрата храна за микроорганизмите. Децата трябва да ядат сладки неща с основното хранене, а не между основните. След похапване на шоколад, детето трябва да си измие обилно устата с вода, а не с четка. "Преди години бях в една от Скандинавските държави и разбрах, че децата там хапват шоколад само събота и неделя. Изградили са си такъв навик и начин на мислене благодарение на родителите", разказва д-р Шарков.
Родителите могат да разгледат програма за подпомагане на оралните заболявания при децата до 18 годишна възраст на сайта на Българския зъболекарски съюз, в сайта на Министерски съвет или в сайта на Министерство на здравеопазването. Програмата вече е в ход. Заложено е от следващата година да бъдат поставени силанти на децата от 6 до 8 години на първите постоянни дъвкателни зъби. Силантите са специални материали, които предпазват дъвкателната повърхност на зъбите от образуване на кариес.

 

Последно променена вЧетвъртък, 19 Ноември 2015 09:54

Banner 468 x 60 px