Вход
обновено 2:50 PM EET, Jan 20, 2020

Екип от наши лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

За първи път в историята на медицината, екип от наши лекари излекува хепатит С при пациенти с рак на черния дроб.

Лекарите от болница „Св Иван Рилски“ в гр. София поеха риск, въпреки липсата на достатъчно информация и приложиха нова терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С. Досега никой от техните колеги в света не са имали смелостта да приложат терапията.

Пациентите са жена на 60 години и мъж на 69, които преди 15 години са диагностицирани с цироза, разказа проф. Захари Кръстев, завеждащ клиника „Гастроентерология“, УМБАЛ „Св Иван Рилски“. Ракът е бил хванат рано, като при 69-годишният пациент е било извършено запушване на кръвоносния съд, който снабдява с кръв раковите клетки и по този начин туморът на черния дроб се ликвидира. При пациентката с помощта на екипи от ИСУЛ и Военномедицинска академия, ракът е разрушен чрез топлина. Проблем остава наличието на С вирус, който ако остане се връщат и злокачествените образувания. Гастроенторологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Красимир Андонов отбелязва:

Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае, че този пациент може по време на проучването да почине от самата болест. Но не можем да оставим наш пациент, за който виждаме, че можем да му помогнем със съответна терапия само защото в света не е споменато. И това, което стана е, че тези пациенти действително изчистиха вируса на хепатит С и в момента ние отбелязваме едно много добро състояние на техния черен дроб.

Групата медикаменти, които трябва да се приложат, са доста тежки и се приемат трудно от организма, тъй като черният дроб на толкова тежко болни пациенти не понася добре такива лекарства. И очаквано, по време на лечението, чернодробната функция на пациентите се е влошила, което е и документирано в изследването, публикувано в престижното международно издание World Journal Of Gastroenterology.

Лекарите доказват, че подобно лечение е възможно, тъй като вече година след терапията рецидив на рака няма.

Ракът на черния дроб обикновено се причинява от хепатитните вируси В и С, както и от прекомерната употреба на алкохолни напитки. Той най-често се появява след развитието на чернодробна цироза.

uspelite.bg

Banner 468 x 60 px