СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МЕСТНАТА ОБЩНОСТ И ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

bg05sfop001-5.001 - „техническа помощ за оперативна програма „добро  управление“

Разговаряме с Райна Петрова – председател на читалище „Просвета 1927“ - с.Невестино, във връзка с изпълнявания от общината проект BG05SFOP001-2.025-0060-С01 „Открито и отговорно управление в партньорство с гражданите и бизнеса“, финансиран по Оперативна Програма Добро Управление 2014-2020.

  • Г-жо Петрова, като ръководител на читалището, Вие работите с общинската администрация. Разкажете ни как е изградено това сътрудничество?
  • Сътрудничеството се базира на прилагането на правила и разпоредби от една страна, и разбирателство и партньорство от друга. Очевидно е, че ние като читалище сме зависими от общината, и в същото време в много случаи, ние сме техния надежден партньор, особено що се отнася до културни събития, и провеждане на културния календар в общината.
  • Какво според Вас е водещо при осъществяване на взаимодействието между местната общност и администрацията?
  • Взаимодействието зависи в основата си от хората. Ако те гледат в една посока, дори и да има проблеми, те са в състояние да ги преодолеят. Също така, при разногласие, ако водеща е основната цел за подкрепа на местната общност, то винаги може да се намери решение. Като лично мнение мога да кажа, че хората могат да бъдат полезни, изказвайки препоръки или със своите предложения по различни въпроси, засягащи развитието на общината или конкретните населени места. Разбира се, не всички предложения или препоръки са приложими, или е реалистично да бъдат осъществени поради различни ограничения -  финансови или законови, но независимо от това, тези мнения са важни, и те доказват, че двете страни искат да работят за постигането на по-добра среда за живеене.
  • Иначе казано, за вас провеждането на определени местни политики се основава на отразяването на мнението на по-широка група от местните жители?
  • Да, и затова обществени обсъждания или допитване за мнението на хората под различна форма трябва да се насърчава. Защото гражданската ни позиция по различни въпроси всъщност ни обединява, и създава среда за реализацията на дадена инициатива. Или пък може да действа ограничително, ако тази инициатива не е в интерес на хората.
  • В тази връзка, запознати ли сте с разработения по проекта продукт, наречен „Местен референдум“?
  • Да, и го намирам за много подходящ начин да се достига до хората и да се отчита мнението им. Лесно достъпен е, а от друга страна не изисква допълнителни средства от страна на общината. Сега остава и хората да свикнат с него, и да го използват.

 

 

 

Проект BG05SFOP001-2.025-0060-С01 „Открито и отговорно управление в партньорство с гражданите и бизнеса“ е финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Представената в публикацията информация отразява единствено позицията на Сдружение   НИЕ - Независими, Иновативни, Единни, и не ангажира по никакъв начин финансиращата програма.

  • Up Next Медиите по време на пандемия: Чуждестранният опит
  • Up Next Екип на Балканите Нет
  • Up Next Биоразнообразието на Беласица
  • Up Next Сватба в Скребатно "Гелина"
  • Up Next Гъбите - растения или животни, полезни или вредни?!

Balkanite Net