"Родопи филм фест" ще зарадва гостите с многобройни безплатни прожекции в Смолян

Международният документален „Родопи филм фест“ ще бъде открит за втора поредна година на 7-ми юли в китното градче Смолян, сгушено в красивите Родопи, и ще продължи до 12-и юли. На събитието ще бъдат приветствани киномани от цял свят. Разнообразие от над 700 филма, подали заявка за участие, ще зарадват гостите на събитието. Филмите ще бъдат разделени в 3 категории – късо, средно и пълнометражно документално кино, като всички прожекции ще бъдат безплатни. След селекция от журито на фестивала ще бъдат допуснати около 30 от тях до официалната програма.

Откриването на „Родопи филм фест“ ще започне с прожекция на филма „Воев“, който е дебют на режисьора Биляна Кирилова.

През следващите дни между 8-ми и 10-ти юли ще се представят прожекциите и от 3-те категории. Официалното закриване на програмата е предвидено с концерт на фънк-джаз-етно формация „Cinga Manga Funk”.

На 11-ти и 12-ти юни прожекциите продължават, но те ще бъдат извън конкурса. Те ще бъдат с тематика на новото българско кино.

Филмовият фестивал се провежда в партньорство с Гьоте Институт – България и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Министерство на културата. 

Директор на фестивала е Христо Бакалски, а Джеки Стоев е председател на международното професионално жури. Форумът осигурява специални награди за отличените филми, включващи финансови средства и технически услуги за следващ проект. Това е част от политиката на фестивала да стимулира работата на талантливи документалисти и да ги подпомага да развиват бъдещите си проекти, уточняват от пресцентъра.

А ето и кои филми ще бъдат акценти от програмата:

- Bettina – Германия, 2022г.

- Terykony – Украйна, 2022 г.

- 1341 Frames of Love and War – Израел, Великобритания, Америка, 2022г.

- Тихо наследство – България, 2021 г.

- Proud of you – Германия, 2020 г.

uspelite.bg

  • Up Next Медиите по време на пандемия: Чуждестранният опит
  • Up Next Екип на Балканите Нет
  • Up Next Биоразнообразието на Беласица
  • Up Next Сватба в Скребатно "Гелина"
  • Up Next Гъбите - растения или животни, полезни или вредни?!

Balkanite Net